19 MAI – ZIUA MONDIALĂ FAIR PLAY (ONU)

La 19 mai 2025 este marcată, pentru prima dată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială Fair Play, o celebrare dedicată promovării sporturilor practicate în spiritul prieteniei, solidarității, toleranței, incluziunii și nediscriminării, conform https://www.un.org/.

Climatul fair play consolidează respectul reciproc în rândul participanților la o competiție, promovând și cultivând aprecierea și cinstirea celuilalt. Promovează egalitatea, unește diviziunile culturale și încurajează tinerii prin prezentarea modului în care sporturile pot determina schimbare socială și comunități mai puternice și mai coezive.

Prin îmbrățișarea principiilor fair play-ului, sunt respectate regulile, respectul față de adversari și combaterea violenței și a dopajului în beneficiul tuturor.

La 1 iulie 2024, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția A/RES/78/310 prin care a fost proclamată data de 19 mai drept Ziua Mondială Fair Play.

Recunoscând spiritul fair play și valorile pe care acesta le promovează atât în sport cât și în viața de zi cu zi, textul rezoluției subliniază rolul sporturilor, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, în promovarea păcii, dezvoltării, coeziunii comunității, egalității de gen și consolidării drepturilor femeilor și fetelor.

Textul rezoluției reafirmă în plus independența sporturilor și rolurile de conducere ale Comitetelor Olimpice și Paralimpice în mișcările lor, cerând comunității globale să recunoască și să crească gradul de conștientizare asupra Zilei Mondiale Fair Play.

Conform accepțiunii Organizației Națiunilor Unite, fair play este un concept complex care cuprinde valori fundamentale atât în sport cât și în viața de zi cu zi, inclusiv competiția corectă, respectul, prietenia, spiritul de echipă, egalitatea și integritatea.

Conceptul de fair play depășește barierele regulilor simple scrise, implică respectarea regulilor nescrise și probează respectul necondiționat pentru oponenți, ceilalți competitori implicați, arbitri și fani.

Valorile olimpice și olimpismul în sine sunt obținute prin demonstrarea conceptului de fair play. O atitudine de fair play contribuie la construirea unei lumi pașnice și mai bune dincolo de tărâmul sportului, menționează https://www.un.org//.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.