Acuzații de prostituție, automutilare și bullying la Centrul pentru Protecția Copilului Beclean! Autoritățile au demarat o anchetă

Un ONG a sesizat, marți, DGASPC Bistrița-Năsăud, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Avocatul Poporului – Avocatul Copilului despre posibile abuzuri care s-ar fi produs asupra unor adolescenți instituționalizați în Centrul pentru Protecția Copilului Beclean. Concret este vorba despre trei cazuri, aduse în atenția publică de președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați (CTI) – Andreeas Novacovici.

 

Centrul pentru Protecția Copilului din Beclean este în mijlocul unui nou scandal, după ce Consiliul Tinerilor Instituționalizați a depus, marți, sesizări la mai multe instituții, printre care Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bistrița-Năsăud, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean, sau Avocatul poporului – Avocatul Copilului, în care atrage atenția asupra unor abuzuri petrecute asupra unor adolescenți instituționalizați în acest centru.

 

Consiliul Tinerilor Instituționalizați, a sesizat DGASPC Bistrița Năsăud, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean, Autoritatea Națională pentru protecția drepturilor copilului și Adopție, Avocatul Poporului – Avocatul Copilului în legătură cu 3 cazuri de abuz raportate de către colegii noștrii din Bistrița Năsăud!„, a anunțat marți Andreeas Novacovici pe site-ul ONG-ului.

Concret este vorba despre trei tineri care ar fi fost abuzați în Centrul pentru Protecția Copilului Beclean, „o fată abuzată administrativ, cealaltă implicată în acțiuni de proxenetism și un băiat care se automutilează, se taie, are răni profunde pe antebraț„.

Centrul respectiv cunoaște lucrurile astea și au încercat să ascundă aceste povești pentru a se acoperi, pentru a mușamaliza lucrurile. În termeni juridici se numește abuz.

Fata care practică prostituția are 16 ani, iar tânărul care se automutilează are 15 ani. Cel de-al treilea tânăr, cel care ne-a povestit aceste lucruri, o fată, este acum victima unor comportamente de bullying și de hărțuire în Centru. Copiii sunt asmuțiți împotriva ei, așa au primit, mă rog, „sfaturi”, din partea directorului centrului. I se fabrică tot felul de declarații din partea copiilor și responsabililor din Centru prin care ea să fie învinuită pentru mai multe acțiuni pe care nu le-a făcut. De exemplu, în urmă cu câteva zile au fost într-un parc din Beclean mai mulți copii din același Centru. Au stat la o poveste și aveau o sticluță de cidru. De la această băutură s-a ajuns la vestea că fata ar fi fost în stare de ebrietate, că le-ar fi dat altor copii să bea doi litri de bere, dar și alte povești de acest gen, prin care fata este incriminată pentru mai multe prostii pe care ea nu le-a făcut.

Este o totală lipsă de etică profesională, de tot ce înseamnă respectarea secretului muncii și desigur fenomenul acesta de hărțuire și de bullying în Centru din partea celorlalți copii, care n-au nicio vină, ei așa au fost instruiți, o iau de bună, au fost păcăliți, pentru cei de acolo se folosesc de vulnerabilitatea copiilor, ca ei să dea declarații mincinoase la adresa fetei care ne-a povestit aceste situații. Lucrurile astea nu sunt OK!

Trebuie să înceteze astfel de practici care există în toată țara, nu e o noutate. E o noutate pentru Beclean probabil pentru că acum se află pentru prima dată despre lucrurile astea. Dar aceste lucruri nu sunt noutăți! Au mai fost două fete în același Centru care se prostituau și care au rămas așa, într-un mister, într-un secret. Acestea nu mai sunt acum în Centrul respectiv„, povestește Andreeas Novacovici.

Totodată,președintele Consiliului Tinerilor instituționalizați își exprimă temerea de o posibilă  încercare de mușamalizare din partea DGASPC Bistrița-Năsăud a celor petrecute la Beclean.

Ne este teamă ca Direcția să nu încerce să mușamalizeze întreaga poveste pentru a se acoperi pe ei și pe cei din centru„, declară Andreeas Novacovici.

Directorul DGASPC Bistrița-Năsăud, Delia Rus, spune că au fost deja demarate controale la centrul de la Beclean.

A fost constituită o comisie de cercetare a aspectelor prezentate în sesizarea înregistrată la noi și întocmită de Consiliul Tinerilor Instituționalizați. S-a deplasat comisa de dimineață la fața locului și urmează să instrumenteze aspectele semnalate în limita competențelor Direcției, pentru că sunt cuprinse în sesizare anumite aspecte care nu aparține competenței noastră de cercetare și atunci vom sesiza și noi alte organe. Sunt sesizate o serie de acțiuni care nu intră în competența răspunderii disciplinare, fiindcă sunt de natură penală. Drept urmare vom sesiza organele de cercetare penală, de altfel am și sesizat Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud cu denunțul pe care noi l-am înregistrat ca sesizare la noi la direcție„,  declară Delia Rus.

Șefa DGASPC Bistrița-Năsăud a mai precizat că în aproximativ o săptămână vor avea rezultatele anchetei cu privire la aspectele sesizate la Beclean.

În urmă cu aproximativ 10 ani, Centrul pentru protecția Copilului Beclean a mai fost în mijlocul unor scandaluri.

Astfel, în iunie 2009, un băiat în vârstă de 17 ani, din judeţul Mureş, instituţionalizat în centrul din Beclean, s-a înecat în Someşul Mare, unde s-a dus la scăldat împreună cu colegi de-ai săi.

Un an mai târziu, în mai 2010, un tânăr de 22 de ani, cazat în acest centru, a supus la perversiuni sexuale doi colegi mai mici.

 

 

1 COMENTARIU

  1. […] O organizație nonguvernamentală a sesizat marți, 13 martie, DGASPC Bistrița-Năsăud, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beclean, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Avocatul Poporului – Avocatul Copilului. Sesizarea face referire la o serie de abuzuri care s-ar fi produs asupra unor adolescenți instituționalizați în Centrul pentru Protecția Copilului Beclean, conform realitateadebistrita.net. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.