Adrian Oros: România este țara cea mai afectată de PPA

Deputatul liberal clujean Adrian Oros, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a declarat joi la Bistrița că, harta evoluției pestei porcine africane (PPA) în Europa arată că România este țara cea mai afectată de această epidemie. Asta, în condițiile în care, dacă în alte țări europene s-au înregistrat zeci de focare în doi, trei ani de zile, în  România, în trei luni, au apărut aproape 830 de focare PPA în 12 județe.

 

Adrian Oros spune că dezinteresul, ignoranța, lipsa asumării de responsabilități, bâlbâiala autorităților, tardivitatea aplicării unor măsuri, blocarea luării unor măsuri, ascunderea probelor , dezinformări ale opiniei publice, neimplicarea unor instituții care aveau obligații legale în gestionarea crizei au generat haos și au condus la neîncrederea populației, a crescătorilor, a fermierilor și a tuturor celor afectați, în autorități și în măsurile luate de acestea, dar și la răspândirea fulgerătoare a PPA.

Pentru prima dată, Comisia Europeană a trecut fiecare județ afectat din România, în zona roșie de carantină și restricție, nu numai localitatea unde evoluează boala. Pericolul cel mare este că, dacă se continuă în același ritm, toată țara va fi trecută în această zonă de restricție și carantină. Asta înseamnă că tot ceea ce înseamnă creșterea porcului, industria de profil se vor prăbuși practic și vom deveni dependenți de importurile de carne de afară„, a declarat Adrian Oros.

Potrivit acestuia, toate aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat dacă autoritățile ar fi luat la timp măsurile necesare, și mai ales dacă populația ar fi fost înștiințată din timp.

Populația ar fi avut încredere în aceste măsuri, chiar dacă sunt drastice. În situații limită se iau măsuri de anvergură, care nu sunt foarte populare. Poluația avea încredere, dacă comunicarea ar fi fost bine făcută și la timp„, a subliniat deputatul liberal.

Pentru situația în care a ajuns România din perspectiva PPA, Adrian Oros a prezentat mai multe motive. Unul dintre acestea este faptul că, la conducerea ANSVSA au fost promovați indivizi aparținând unor grupuri de interese sau companii a căror activitate este reglementată și se  află în sfera de control a ANSVSA.

De asemenea, a mai arătat deputatul clujean, în anul 2017, a fost distrus cu bună știință sistemul veterinar din România, prin emiterea OUG 70/2017 care modifică abuziv Legea nr. 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar și OUG 71/2017 care a descentralizat Punctele de Inspectie in Frontiera, fundamentând mincinos că acest act normativ ar fi singura soluție pentru prevenirea și combaterea PPA.

S-au făcut derogări nepermise la sistemul de biosecuritate a fermelor. S-au emis două ordine, unul al ministrului Agriculturii și unul comun împreună cu ANSVSA, prin care a fost practic coborât gradul de biosecuritate și facilitând difuzia virusului PPA„, a subliniat Oros.

Totodată, deputatul liberal a mai arătat că nu s-a restricționat circulația animalelor (inclusiv a porcilor) încă din anul 2017, când a fost diagnosticat primul focar de pestă porcină africană.

Dimpotrivă, în populismul lui, ministrul Daea, din populism, a făcut presiuni să se deschidă târgurile de animale„, a spus deputatul Oros.

Alesul liberal a mai arătat că nu s-a recurs la securizarea traseelor rutiere către centrele de abatorizare pentru valorificarea animalelor sacrificate voluntar de necesitate.

Constatăm acum că marii fermieri au fost lăsați singuri, deși ANSVSA avea voie și dreptul, conform legii, să impună ca toate animalele care provin din zone în care boala nu a apărut, atunci când ajung la greutatea de tăiere să fie dirijate către centre abatorizate. Am asistat însă la situații aberante de sechestru în depozite și ferme, animalele ajungând să se canibalizeze„, a precizat Adrian Oros.

Acesta a mai adăugat că ANSVSA nu a dispus anul acesta inspecții în exploatațiile cu animale, așa cum prevăd normele sanitare veterinare, ba chiar le-a interzis, deși în celelalte state membre UE, aceste inspecții se fac de două ori pe an, chiar daca nu evoluează boli grave.

Au fost solicitări repetate din partea medicilor veterinari, inclusiv la mitingul de protest din primăvara aceasta, din fața sediului ANSVSA. Putea fi identificată boala din timp și se diminuau mult pierderile”, a subliniat deputatul liberal, acesta precizând totodată că, Centrul Național pentru Combaterea Bolilor s-a convocat abia pe data de 28 Iunie, deși primul focar de PPA  în Tulcea a apărut în 10 iunie,  Consiliul Științific al ANSVSA a fost convocat abia la sfârșitul lunii iulie, iar planul de eradicare al PPA a fost trimis la Monitorul Oficial abia în data de 6 august”, a spus deputatul.

Adrian Oros a mai arătat că autoritățile nu au procurat din timp, adică din anul 2017 mijloace de incinerare, utilaje de dezinsecție, dezinfecție si decontaminare, și nu au stabilit locuri de îngropare predeterminate pentru eliminarea alternativă a cadavrelor care nu pot fi incinerate, pentru a preveni contaminarea post-epidemică  – contaminarea pânzei freatice și dezgroparea cadavrelor. Potrivit acestuia nu s-a intensificat programul de supraveghere pasivă la mistreț  – examen de laborator din probe recoltate de la animale bolnave sau sănătoase – și nu s-a aplicat această supraveghere în fermele comerciale, precum nici nu a fost instituit un program de supraveghere activă la porcii domestici, prin identificarea de anticorpi la animale clinic sănătoase, ca soluție pentru județele limitrofe celor în care evoluează boala.

De ce nu s-au dotat din timp laboratoarele de virusologie veterinară ? Acum se lucrează cu personal insuficient si nu există suficiente chituri de diagnostic. Orele de lucru suplimentare nu sunt plătite și nu se acordă sporul de periclitate celor care lucrează în focare și in laboratoare„, a mai subliniat Adrian Oros.

Deputatul liberal a declarat că până astăzi nu se cunoaște care este exact cuantumul despăgubirilor și nici care este legislația după care se fac despăgubirile

Conform Comisiei Europene, nu există nici o cerere oficială din partea României pentru acordarea unui ajutor financiar suplimentar? Singurii bani sunt cei alocați direct de Comisia Europeană din bugetul special pentru prevenția PPA  -1,2 mil. Euro – în perioada 2015-2018„, a declarat Oros.

Există o întrebare la care trebuie să avem răspuns: Dacă apropiați ai domnului Dragnea, având acces la informații privilegiate, au speculat acest dezastru, unii vânzându-și la timp animalele, iar alții făcând bani frumoși din gestionarea epidemiei?„, a adăugat deputatul liberal.

În opinia lui Oros,  s-a compromis pentru mulți ani de-aici înainte creșterea porcului și industria de profil din România, s-a  atentat la siguranța si securitatea alimentară națională, si s-au produs pagube incomensurabile la bugetul de stat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.