Anul acesta, Primăria Bistrița va aprinde iluminatul festiv de sărbători mai repede față de anii trecuți. Dacă până acum bistrițenii erau obișnuiți ca deschiderea Târgului de Crăciun și aprinderea luminițelor să aibă loc în ajun de Moș Nicolae, lucrurile vor sta diferit anul acesta.

Luminițele festive se vor aprinde la finalul acestei luni, mai exact pe data de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, când va fi deschis și Târgul de Crăciun din zona centrală a orașului. De asemenea, primarul Ovidiu Crețu spune că și patinoarul care va fi amenajat în fața Palatului Culturii va fi deschis tot la această dată dacă temperaturile vor permite.

”Spre deosebire de anii trecuți, pentru că anul acesta sărbătorim Centenarul Unirii și am dorit ca de Ziua Națională să avem aprinse luminile feerice, deschiderea târgului și aprinderea iluminatului festiv vor avea loc de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, la ora 17:00” a declarat primarul Ovidiu Crețu.

30 de căsuțe au fost închiriate de comercianți pentru Târgul de Crăciun. ”Noi am început în 2009 Târgul de Crăciun, mai timizi, cu 6 sau 5 expozanți care au stat câteva zile, pe urmă au plecat, pe urmă au venit înapoi. De câțiva ani Târgul de Crăciun este stabilizat. Cele 30 de căsuțe au fost închiriate, iar pe lângă ele vor mai fi câteva de alimentație publică. Mă refer aici la cele care vin cu grill, cu kurtos kolacs, langosi sau dulciuri. Prețul de închiriere a unei căsuțe pe această perioadă este 400 de lei pentru artizanat, deci o sumă foarte mică, și 600 de lei pentru agenții economici care vor oferi servicii de alimentație publică … Pentru că în acest an lucrările la Biserica Evanghelică nu ne încurcă, amplasamentul va fi cam același” a mai completat Ovidiu Crețu.

În fiecare seară, pe scena amplasată în fața bradului natural împodobit, vor avea loc spectacole de colinde.

De asemenea, tot pe 30 noiembrie va fi inaugurat și patinoarul din fața Palatului Culturii, care va avea ”o cupolă de lumini. Va fi un aranjament frumos, luminat, astfel încât cei care merg la patinoar să se simtă bine” a mai spus Crețu.

Evenimentele organizate de Ziua Națională a României vor fi organizate de Primăria Bistrița în colaborare cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. ”Mă refer la concerte și la partea de focuri de artificii. Partea cealaltă, fasolea, nu ține de partea urbană, este numai a Consiliului Județean” a mai adăugat Ovidiu Crețu.

De 1 Decembrie, la Bistrița vor avea loc spectacole folclorice susținute de Ansamblurile Cununa de pe Someș și Dor Românesc, iar seara se va încheia cu un concert susținut de Voltaj și cu focuri de artificii.