În primele două luni ale acestui an, aproape 500 de bistrițeni au fost încadrați în muncă, prin intermediul AJOFM Bistriţa-Năsăud. Dintre aceștia, mai bine de jumătate au pester 45 de ani. De asemenea, cei mai mulți provin din mediul rural.

 

Mai precis, potrivit AJOFM Bistrița-Năsăud, au fost încadrate în muncă 489  persoane, dintre care 325 femei.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință, 226 au peste 45 de ani, 96 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 84 au între 25 și 35 de ani, iar 83 sunt tineri sub 25 de ani .

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 181 provin din mediul urban, iar 308 persoane sunt din mediul rural.

Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale+postliceale (178), urmate de cele cu studii gimnaziale (139). Numărul celor cu studii profesionale este de 98, cei cu studii superioare sunt în număr de 41, iar cei cu studii primare sunt în număr de 33.

Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Bistriţa – Năsăud, 349 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.

Astfel, în primele doua luni ale anului 2021, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 1.390 persoane.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud