Aproape 60 de bistrițeni au fost diagnosticați cu boală diareică acută (BDA), în ultima săptămână. Peste 20 au fost internați în spital, cei mai mulți fiind copii de pnă la 4 ani, dar și bătrâni de peste 65 de ani.

 

În ultima săptămână, în Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 56 de cazuri de BDA, potrivit DSP Bistrița-Năsăud. Din acet număr total, 35 au fost depistate de medicii de familie, iar 21 sunt cazuri care sunt internări în unitățile spitalicești.

Cele mai multe persoane internate sunt copii din grupa 1-4 ani – 6 la număr – și persoane în vârstă de peste 65 de ani, de asemenea 6 cazuri.

 

Boala diareică acută, numită și Sindromul clinic al bolii diareice acute infecțioase este determinată de un număr mare și mereu în creștere de agenți diareigeni.

Cauzele principale a îmbolnăvirii cu boala diareică acută sunt reprezentate de:

  • apa potabilă contaminată,
  • utilizarea de produse alimentare nesigure microbiologic,
  • condiții insalubre în producerea, transportul, păstrarea, prelucrarea și comercializarea produselor alimentare,
  • nerespectarea normelor și regulilor sanitaro-tehnice, igienice în unitățile de alimentație publică și de comerț cu produse alimentare, în instituțiile preșcolare și preuniversitare,
  • îndepărtarea și neutralizarea defectuasă a reziduurilor lichide și solide (salubrizarea deficient a teritoriilor).

Potrivit specialiștilor, boala diareică acută (BDA) reprezintă una dintre cauzele principale de îmbolnăvire și deces printre copii, în special în țările în curs de dezvoltare. Fiecare copil de până la 5 ani, face anual circa 10 diarei.

Sindromul diareic infecțios (diareea) reprezintă emiterea rapidă de scaune lichide

Sindromul diareic este însoțit frecvent de sindroamele febril și digestiv, cu inapetență, dureri în abdomen, greață, balonări și meteorism.