La Bistrița a luat ființă o asociație pentru toți iubitorii sportului alb. Asociația TICU ȘTEFF PRO SCHI ALPIN, înființată chiar în luna iulie a acestui an, își propune să susțină dezvoltarea și promovarea schiului alpin la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

 

Fondatorii Asociației Ticu Șteff – Pro Schi Alpin sunt lector universitar dr.  Horea Ștefănescu din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport – extensia Bistrița a UBB Cluj –Napoca, vechi coleg si prieten, cu care Ticu Șteff a format și a perfecționat echipa de schi alpin de performanță din cadrul LPS Bistrița și a adus județului  rezultate emerite la nivel școlar, național și chiar internațional, Anca Șteff și Mariana Șteff, fiica, respectiv soția lui Ticu Steff.

Fond, biatlon, alpin , schiul este iubit pe la noi pe acasă, ADN -ul bistrițenilor conține dragoste de alunecare pe zăpadă … pârțiile și coclaurile înzăpezite din România și Europa sunt ticsite de bistrițeni. Avem tradiție și în sportul de performanță, fete și băieți care au alergat și aleargă pe schiuri la Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice, se poate vorbi de tradiție de palmares în sportul alb. Avem obligația morală și profesională să transmitem mai departe copiilor “darul” și bucuria de a schia pe de o parte, dar și să ne mai oprim câteodată pentru a ne aduce aminte de ierni și oameni cu care am schiat”, a precizat unul dintre fondatorii asociației – Horea Ștefănescu.

La rândul său, Anca Șteff a adăugat: “Pentru mine, miza întemeierii acestei asociații este să păstrăm vie memoria tătalui meu în lumea schiului pe care el a iubit-o cel mai mult și cred că pasiunea lui pentru acest sport și dedicarea pe care a arătat-o celor cu care a colaborat, pot fi mai departe forțe care să-i inspire și să-i unească pe schiorii bistrițeni”.

Fondatorii Asociației TICU ȘTEFF – PRO SCHI ALPIN mai spun că ideea înființării asociației a prins contur la sfârșitul iernii, când pe Pârtia Cocos din Bistrița a avut loc prima ediție a Memorialului “Ticu Steff”, organizată cu sprijinul Asociației Pro Universitaria. Evenimentul s-a bucurat de un real succes prin participarea unui număr mare de pasionați ai schiului, atât în rândul concurenților, cât și al spectatorilor.

”Spiritul special pe care Ticu Șteff l-a promovat de-a lungul carierei sale ca profesor și antrenor de schi alpin și dragostea pentru zăpadă și mișcare au triumfat cu adevărat în luna martie, la Memorial, prin entuziasmul și bucuria manifestate de cei  care l-au cunoscut, prezenți în număr foarte mare pe Pârtia Cocoș din Bistrița. O asemenea energie trebuia întreținută deoarece lucrurile de valoare și frumoase apar tocmai din astfel de momente create de oameni speciali, pasionati și dedicati. Îi acordam credit domnului Silivan Crăciun, și dânsul un fost elev antrenat de Ticu la schi, pentru inspirația de a propune înfiintarea unei fundatii în memoria lui Ticu Șteff”, mai spun cei care au contribuit la înființarea asociației.

Asociația Ticu Șteff – Pro Schi Alpin are în vedere în continuare susținerea organizării, la începutul anului viitor, a celei de-a doua ediții a concursului Memorialul ”Ticu Steff” și identificarea și organizarea unor acțiuni de promovare a Asociației cu obiectivele acesteia în randurile factorilor de decizie și a publicului, pentru consolidarea ei într-o voce cu rezonanță în domeniu.

Asadar, toți cei care vor să susțină acest proiect sunt așteptați să se înscrie în asociație și, de asemenea, doritorii trebuie să știe că pot redirecționa către Asociația Ticu Steff-  Pro Schi Alpin 2% din impozitul pe venit. Se poate face acest lucru accesând următorul link: https://redirectioneaza.ro/ticu-steff-pro-schi-alpin/doilasuta

***

Dumitru Șteff s-a născut pe 22 ianuarie 1945 la Bistrița Bârgăului. A urmat cursurile Școlii Generale din Bistrița Bârgăului, ale Liceului Liviu Rebreanu din Bistrița și mai apoi a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport din București , promoția 1967. A fost primul profesor de educație fizică cu specializarea schi alpin din Bistrița. Alături de Ștefan Berbecaru, a fost fondatorul Comisiei Județene de Schi.

Pasionat de munte, mișcare, zăpadă și mai ales de schi alpin, Ticu Șteff, așa cum îl știu toți cei care l-au cunoscut, a inițiat în tainele schiului sute de copii din Bistrița cărora le-a insuflat totodată dragostea pentru munte și zăpadă, iar pe unii dintre ei i-a antrenat pentru performanță în cadrul  CSS și LPS Bistrița împreună cu Horea Ștefănescu.

Ticu Șteff și-a încheiat cariera de antrenor în anul 2011 când în urma unor probleme de sănătate a fost nevoit să renunțe la schi, pasiunea lui de-o viață. A rămas însă aproape cu sufletul de lumea sportului de performanță din Bistrița până în ultima clipă. Ticu Șteff a decedat anul trecut în data de 26 septembrie.