Un bărbat în vârstă de 77 de ani, care a decedat în noaptea de 30 spre 31 martie, a fost confirmat miercuri că era infectat cu CoVid-19. Acesta a fost externat din Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bistrița cu câteva ore înainde de a deceda. La spital se desfășoară acum și o anchetă epidemiologică și una internă, în timp ce cadrele medicale din secția în care bărbatul a fost internat circa o săptămână, au intrat în izolare.

 

Potrivit surselor Realitatea de Bistrița, bărbatul de 77 de ani este originar din Ilva Mică, însă a locuit în Bistrița. După deces, acesta a fost dus în localitatea de baștină pentru înmormântare.

Oficial, bărbatul a fost internat timp de 8 zile la SJU Bistrița, la secția de Interne, cu diagnostic de bronhopneumonie.

„Pacientul respectiv s-a internat pe data de 22 martie, în secția de Boli Interne. La internare nu se încadra în definiția de caz și de aceea a fost internat în secția de Boli Interne și nu pe cea de Boli Infecțioase. În data de 23 martie, medicul curant a solicitat un consult de la secția de Boli Infecțioase. Medicul infecționist a recomandat recoltarea de probe în vederea efectuării testului pentru COVID-19. În data de 30 martie, pacientul respectiv a fost externat, înainte să vină rezultatul probelor, un lucru, din punctul meu de vedere, regretabil. Pacientul nu trebuia externat până nu era situația lui medicală foarte clară. Astăzi, parcă e o glumă proastă de 1 aprilie, a venit rezultatul, iar acesta era pozitiv COVID-19”, a declarat Gabriel Lazany.

Pacientul externat la data de 30 martie din spital a decedat la scurt timp, ]n noaptea de 30 spre 31 martie, la domiciliu.

„Având în vedere că rezultatul în cazul bărbatului a ieșit pozitiv, la SJU Bistrița a fost demarată o amplă anchetă epidemiologică. ”A început o anchetă epidemiologică la nivel de spital. Tot personalul secției de Medicină Internă va fi testat. Sperăm să vină mai repede probele, pentru că la Cluj s-a mărit capacitatea de testare și mi s-a promis că orice rezultat va sosi în 24 de ore și sperăm să fie totul în regulă”, a mai declarat Gabriel Lazany.

De asemenea, întrucât pacientul a fost externat din spital înainte ca situația lui medicală să fie clarificată, conducerea unității medicale a demarat și o anchetă internă.

„Din păcate, medicul curant a luat decizia de externare a pacientului, lucru care este regretabil. Din acest motiv, am deschis și o anchetă internă, pentru nerespectarea procedurii. Pacientul trebuia să rămână internat până când situația lui medicală era clarificată”, a mai completat managerul.

Întrebat de ce pacientul nu a fost transferat la secția de Boli Infecțioase, Gabriel Lazany a precizat că acest lucru se va stabili ulterior, în urma anchetei. Managerul SJU Bistrița a mai precizat că, la internare, bărbatul a completat o declarație pe proprie răspundere în care a precizat că nu a fost în străinătate și nici nu a luat contact cu cineva care a fost în străinătate.

În ceea ce privește secția unde fusese internat bărbatul din Ilva Mică – secția de Medicină Internă – aceasta nu va fi închisă, dar se va efectua dezinfecția acesteia, în condițiile în care există personal de rezervă.

În acest moment, la secția de Boli Infecțioase sunt internate 13 persoane confirmate cu COVID-19, printre care medicul de la Spitalul Orășenesc Năsăud, o îngrijitoare de la secția de Boli Infecțioase și o alta de la SJU Bistrița . Cel mai tânăr pacient din Bistrița-Năsăud diagnosticat cu COVID-19 are doar 13 luni.

De asemenea, la secția ATI a spitalului sunt internați 4 pacienți care sunt suspecți și în cazul cărora se așteaptă rezultatele. Cei patru sunt în stare mai gravă, potrivit managerului SJU Bistrița, Gabriel Lazany.

Totodată, managerul SJU Bistrița s-a arătat îngrijorat, deoarece situația ar putea să degenereze.

„Sunt ngrijorat fiindcă situația ar putea să degenereze., să ajungem la mai mult personal infectat. Personalul infectat s-a dus acasă și infectează pe alții… așa se răspândește virusul acesta și epidemia”, a spus Lazany.

În acest context, el a recunoscut că două asistente medicale au demisionat, cele două fiind cadre medicale cu experiență, una fiind angajată pe secția de Ortopedie, iar cealaltă pe Ginecolog