Două proiecte derulate pe fonduri europene de Primăria Beclean au fost date drept exemplu de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest în materialele sale de promovare. Unul dintre acestea, în valoare de aproape 5 milioane de euro, se adresează nu doar locuitorilor din Beclean, ci și celor din localităților din apropierea orașului, număr care ajunge la aproximativ 67.000 de persoane.

 

Suntem onorați de faptul că ADR Nord-Vest a inclus Becleanul în prestigioasa revistă Regio, care prezintă cele mai importante proiecte cu fonduri europene obținute în ultimul an de zile la nivel regional. De asemenea, apărem în pliantul INFO POR 2020 cu proiectul “Drumul Gării din Beclean”, care va fi distribuit la scară largă”, a scris pe pagina sa de Facebook primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

Proiectul care a atras atenția revistei publicată de ADR Nord-Vest, REGIO, este Centrul Legacy, un sistem unitar de servicii sociale integrate, capabil să asigure incluziunea socială a tuturor categoriilor vulnerabile. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 axa prioritară 13, și are o valoare totală de 22.709.102,47 lei, din care valoarea nerambursabilă este de 22.135.968,02 lei.

Centrul Legacy va funcționa în coordonarea autorităților administrației publice locale și va integra servicii sociale de tip educațional, cultural, sportiv, creativ, avându-i ca beneficiari pe membrii comunității.

De acest proiect vor beneficia atât locuitorii orașului Beclean, dar cei din care provin din 17 comune din zona vestică a județului Bistrița – Năsăud: Chiochiș, Chiuza, Ciceu – Mihăiești, Lechința, Matei, Negrilești, Nușeni, Petru Rareș, Spermezeu, Șieu Odorhei, Târlișua, Uriu, Zagra, Runcu Salvei, Căianu-Mic, Ciceu – Giurgești și comuna Cuzdrioara de pe raza județului Cluj, un total de 66.798 de persoane.