Elevii şcolilor primare din două localități ale județului Bistrița-Năsăud –  Ardan şi Posmuş, structuri aparţinătoare de Şcoala Gimnazială Şieu, au fost vizitați de Bibliobuzul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud.

Copiii s-au bucurat foarte mult să vadă biblioteca pe roţi poposind în faţa şcolilor în care învaţă, iar această bucurie a fost și mai mare în momentul în care au intrat în bibliobuz şi au avut posibilitatea să aleagă şi să împrumute cărţi, pentru a le citi.

Potrivit reprezentanților Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, fiind vorba de elevi din clasele mici, opţiunile s-au îndreptat preponderent spre cărţile cu basme, poveşti sau legende bogat ilustrate, semn că imaginile joacă un rol tot mai important în educaţia copiilor.

Bibliobuzul a fost însoţit la cele două şcoli de prof. Simona Gherman, director al Școlii Gimnaziale Şieu. „Este foarte important ca elevii, atât cei din clasele mici, cât şi cei din clasele mai mari, să ia contact direct cu cartea, să vadă cum arată o bibliotecă sau asemănarea cu o bibliotecă adevărată, chiar dacă în şcolile la care aţi venit există câte un raft de cărţi, câte o mică colecţie de cărţi. Iar bibliobuzul acesta mobil le-a dat posibilitatea să intre în contact direct nu doar cu o carte, ci cu mult mai multe. I-am urmărit şi i-am văzut cât sunt de dornici de a pune mâna pe cărţi, de a simţi cărţile şi nu se puteau decide pe care dintre ele să le aleagă. Asta dovedeşte faptul că este o experienţă nouă pentru ei pe care, prin prisma parteneriatului dintre şcoala noastră şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, o să aibă ocazia să o retrăiască şi pe viitor. Este mare lucru să încercăm să ne luptăm în această eră a digitalizării, a ebook-urilor şi a tendinţei de a lua toate informaţiile de pe internet, să luptăm şi să reuşim să îi ţinem pe copii aproape de cărţi pentru că, pe lângă faptul că ne informează şi ne formează ca oameni, cartea formează caractere. Copiii apreciază personajele pozitive şi se identifică şi se aseamănă cu ele şi de aceea este important să îi ţinem aproape de carte!” , a spus prof. Simona Gherman.

În perioada imediat următoare, Bibliobuzul BJGC B-N va fi prezent şi în alte şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud, în care elevii nu au la dispoziţie biblioteci şcolare în unităţile în care învaţă.

FOTO: Biblioteca Județeană George Coșbuc