Jandarmeria Bistrița-Năsăud a fost prezentă în anul 2022 la 7.915 misiuni în domeniul ordinii publice. Structurile inspectoratului au fost implicate în executarea misiunilor specifice, concretizate în ansamblul măsurilor întreprinse și al activităților desfășurate pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și consolidarea climatului de siguranță al cetățenilor.

 

Potrivit bilanțului activității IJJ Bistrița-Năsăud pentru anul 2022 dat publicității, revenirea manifestărilor din spațiul public la valorile pre-pandemie a generat  și creșterea numărului de misiuni pentru protecția participanților, a infrastructurii și prevenirea tulburării ordinii și siguranței publice, astfel, în perioada de referință au fost executate 428 misiuni de asigurare a ordinii publice.

În vederea creșterii gradului de siguranță a cetățenilor, inspectoratul a participat la menținerea ordinii publice prin patrule de jandarmi în zona urbană a județului, pe traseele montane, în stațiunea Balneoclimaterică Sângeorz Băi și în sistem integrat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, sens în care au executat un număr de 3.405 misiuni.

În baza planurilor de cooperare și a protocoalelor de colaborare încheiate, pentru reducerea infracționalității, în anul 2022, inspectoratul a executat 882 misiuni în cooperare /colaborare cu alte instituții.

Pentru reducerea infracţionalităţii stradale, au fost executate 882 acţiuni în comun cu alte structuri, din care 552 cu Poliţia și Poliţia T.F. şi 330 cu alte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, în baza planurilor de cooperare şi protocoalelor de colaborare încheiate.

În cursul anului 2022 au fost stopate activitățile infracționale în 331 cazuri și au fost constatate 2.944 de contravenții.

Acţiunile de restabilire a ordinii publice în zona de responsabilitate au vizat măsurile legale întreprinse de forţele de ordine pentru respectarea legalităţii, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care au vizat tulburări sociale sau manifestări de violenţă şi de readucere în stare de normalitate a ordinii şi siguranţei publice tulburate. În perioada de referinţă s-au executat un număr de 404 misiuni care au constat în aplanarea unor conflicte şi intervenţii la diferite solicitări.

 

O atenție deosebită a fost acordată consolidării Jandarmeriei Montane, prezența jandarmilor în această zonă asigurând turiștilor un grad sporit de siguranță, garanția unei intervenții rapide și eficiente în condiții climaterice deosebite, precum și o implicare activă, în acțiunile de protejare a mediului organizate independent în cadrul campaniilor naționale sau în colaborare cu alte organizații. Anul trecut, jandarmii montani din structura posturilor montane Rodna, Piatra Fântânele și Colibița au intervenit in 12 situații pentru ajutorarea persoanelor aflate în dificultate în zona montană.

„Trebuie să evidențiem că toate au fost gestionate și rezolvate înainte de a se înregistra victime. De asemenea, sute de turiști aflați pe trasee au fost îndrumați pentru evitarea unor potențiale situații de risc. Stagiile de pregătire multi-disciplinară ale colegilor noștri desfășurate în cadrul Centrului Montan Sinaia ne-au permis să oferim turiștilor asistență in cele mai grele condiții de mediu”, se precizează în document.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud