Biserica Evanghelică din Bistrița, restaurată de o firmă cu un picior în groapa insolvenței

Contractul pentru lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice din municipiul Bistrița a fost atribuit unei firme care se zbate să scape de insolvență. Este vorba despre Iasicon SA din Iași, care a participat la licitație alături de MIS Grup SRL din Bistrița-Năsăud. Valoarea contractului este de aproximativ 10,89 milioane lei.

 

Contractul pentru lucrările de restaurare a Bisericii Evanghelice, monument arhitectural înregistrat în Lista Monumentelor Istorice (LMI) – 2004 ca monument de arhitectură de secol XIV – XV, cu codul BN-II-m-A-01450, a fost atribuit, luna trecută, asocierii dintre firma ieșeană Iasicon SA și MIS Grup din Bistrița-Năsăud.

Iasicon, deși are probleme financiare și se judecă pentru a scăpa de insolvență, a reușit să convingă Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) că oferta sa merită a fi luată în seamă de municipalitatea bistrițeană. Asta după ce, comisia de licitație a Primăriei Bistrița a eliminat-o din cursă, din cauza unor documente constatatoare negative cu care firma ieșeană s-a pricopsit, după ce a întârziat derularea a două contracte de lucrări pentru apă-canal în județul de reședință.

Întrucât întârzierile au fost din motive care nu îi erau imputabile, Iasicon a acționat regia de apă-canal ieșeană în instanță. În prima fază, Tribunalul Iași  a respins acțiunea Iasicon, pe data de 10 octombrie 2017. Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Iași, care însă la momentul depunerii ofertelor la licitația derulată de Primăria Bistrița nu se pronunțase încă. Comisia de licitație a municipalității bistrițene a luat în considerare doar hotărârea tribunalului ieșean și astfel a ajuns la concluzia că Iasicon SA nu este eligibilă, astfel că aceasta nu a mai avut acces la faza de evaluare propriu-zisă a ofertelor.

A urmat o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, for care a obligat în final comisia de licitație a Primăriei Bistrița să ia în calcul și oferta Iasicon – MIS Grup. Întrucât oferta tandemului Iasicon – MIS Grup a avut un preț mai scăzut decât al celeialte asocieri participante la licitație, respectiv Euras – Samgec, a fost declarată în final câștigătoare. Concret, la finalul lucrărilor de restaurare, în conturile celor două firme vor intra aproximativ 10,89 milioane lei, fără TVA.

 

Iasicon SA este una dintre cele mai mari firme de construcții din Iași și este deținută de Titel Sinescu. Compania a fost înființată în anul 1992, iar de atunci a crescut an de an până în 2015, după care a început declinul. Astfel, în 2011, la o cifră de afaceri de peste 102,1 milioane lei, firma ieșeană a avut un profit de aproape 12,4 milioane lei, fiind de altfel cel mai bune rezultat financiar al Iasicon. În 2015, cifra de afaceri a fost de aproape 232 milioane lei, însă profitul a fost foarte mic, de doar aproximativ 1,73 milioane lei. După acest an Iasicon a intrat în picaj, fiindcă în 2016 și 2017 firma a înregistrat pierderi de aproximativ 7,9 milioane lei, respectiv 14,4 milioane lei. Totodată, dacă în anii anteriori numărul angajaților a variat între 511 (minim) și 625 (număr maxim), anul trecut a ajuns la doar 251 de persoane.

 

În octombrie 2017, un furnizor al Iasicon SA – Orion Auto Invest SRL, a cerut în instanță intrarea în insolvență a acesteia, pentru o datorie de circa 1,3 milioane lei. Fără succes, fiindcă instanța Tribunalului Iași a respins cererea, în februarie acest an. În cauză nu este însă o decizie definitivă, întrucât Orion Auto Invest SRL a atacat în apel decizia, dosarul ajungând la Înalta Curte de Casație și Justiție. Deocamdată cauza se află în procedura de filtru, primul termen de judecată urmând a fi stabilit ulterior.

 

Valoarea totală a proiectului derulat de Primăia Bistrița este de 15.218.694,55 lei, reprezentând finanţare nerambursabilă solicitată, din care TVA 2.520.382,26 lei. Contribuţia proprie în proiect a municipiului Bistriţa – cheltuieli neeligibile ale proiectului şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului – este în cuantum de 1.013.651,73 lei. Cheltuielile neeligibile sunt aferente sistemului de sonorizare, scenă şi lumini aferente, precum şi dotările de tip „obiecte de inventar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.