Bistrița-Năsăud, Ambasador al Mediului pentru două zile. Circa 100 de delegați UE au vizitat județul (FOTO)

 

Timp de două zile, în perioada 2-3 mai, Bistrița-Năsăud a fost Ambasador al Mediului, în județ desfășurându-se „Reuniunea informală a atașaților de mediu”, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Autoritățile locale din Bistrița-Năsăud au prezentat unei delegații de 100 de reprezentanți ai instituțiilor europene din domeniul mediului din 26 de țări, ai Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, ai Ministerului Mediului, Ministerului Apelor și Pădurilor, proiecte care au în centrul lor protecția mediului, educația, biodiversitatea, precum și principiile promovate în întreaga Uniune Europeană, dezvoltarea durabilă și sustenabilitatea.

Potrivit Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud, programul Reuniunii s-a axat pe cei 4 Piloni ai Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene: Europa valorilor comune, a convergenței, siguranței, Europa actor global!

La deschiderea oficială a evenimentului, atașații de mediu s-au întâlnit cu reprezentanți ai autorităților locale, prilej cu care oficialilor li s-a prezentat județul și au fost trasate direcțiile Reuniunii informale, din punct de vedere organizatoric.

„Nu natura are nevoie de noi, noi avem nevoie de natură! Să o cunoaștem, să o creștem, să avem grijă de mediu!”. Pe acest principiu, a fost prezentat „Centrul de Cercetare, Proiectare și Dezvoltare Construcții din Lemn” de la Lunca Ilvei, construit de către „Silvania Internațional”, în primul imobil din România realizat din lemn și izolat cu lână de oaie.

Implementarea acestui proiect de pionierat pentru țara noastră vine după ani de zile de cercetări, schimburi de experiență şi analize cu profesioniști din domeniul protecției mediului, agricultură şi construcţii.

Apoi, a fost prezentată fabrica Silvania International și ,,Pepiniera Silvică Silhoasa,,, locul unde sunt produşi puieţii de brad, molid şi specii ornamentale, puieţi care asigură viitorul verde al ţării noastre.

Tot acolo, au fost amenajate standurile de prezentare Parc Național Munții Rodnei,  Turism Local „Poenarii” și Forumul Montan Român.

Oficialii au mers pe traseul care unește, Via Transilvanica, probabil cel mai îndrăzneț proiect din România al vreunei asociații, proiect-simbol al Centenarului, drumul care străbate țara din Drobeta-Turnu Severin până la Putna, pe o distanță de aproximativ 1.000 de km.

Această experiență care aduce împreună, natura, biodiversitatea, turismul, tradițiile și oamenii i-a fascinat pe delegații europeni!

Ghidați de Alin Uhlmann-Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social și deja cunoscuții voluntari ai Tășu, delegații au vizitat Pădurea Pedagogică – un proiect care îi ajută pe tineri și nu numai să cunoască natura, să înțeleagă rolul apei curate în natură, relația apei cu oamenii și pădurea, dar și felul în care aceste trei elemente coexistă.

Seara s-a încheiat cu un foc de tabără, discuții informale despre proiecte și posibilități de schimburi de experiență.

Pentru că s-au aflat în Ținutul Contelui Dracula, înainte de întoarcerea în Municipiul Bistrița, oficialii au vizitat Castelul Dracula. Acolo au primit un pașaport de intrare în Ținutul Contelui și au asistat la o piesă de teatru prin care aceștia au intrat în atmosfera romanului scris de Bram Stoker.

A doua zi, respectiv data de 3 mai, a fost dedicată Municipiului Bistrița, un oraș al cărui obiectiv principal este să devină un oraș verde! Vizitatorilor le-au fost prezentate obiectivele turistice, prin tururi turistice, dar și proiectele axate pe mediu: Linia Verde de transport public, Pistele pentru Cicliști, Anveloparea termică a locuințelor, Modernizarea Parcului Municipal.

De asemena, delegații europeni au vizitat Pădurea Schullerwald, o pădure-parc modernizată cu fonduri europene, și au făcut cunoștință cu „Produs în Bistrița-Năsăud”.

”Reuniunea informală a atașaților de mediu din județul Bistrița-Năsăud a reprezentat o oportunitate de a promova România frumoasă. (…) Atașații de mediu din UE au fost impresionați de tot ceea ce au descoperit în Bistrița-Năsăud și pe lângă schimburi de experență, colaborări, cel mai important lucru este că, prin acest eveniment, am reușit să-i facem să vadă și să ducă la ei acasă, în cele 26 de țări ale UE, România și Bistrița-Năsăud, frumoasă, verde, organizată și care respectă regulile!”, arată Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud, într-un comunicat de presă.

Din rațiuni de securitate, programul Reuniunii nu a fost făcut public, înaintea și în timpul desfășurării acesteia, conform protocolului și tipologiei acestor evenimente! În vederea realizării programului s-au înaintat propuneri către Ministerul Mediului, iar agenda finală a evenimentului a fost aprobată de către Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană

Evenimentul a fost organizat de Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Afacerilor Interne, Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița, în colaborare cu Primăria Lunca Ilvei și Primăria Tiha-Bârgăului.

Sursa: Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.