Bistrița-Năsăud ar putea obține 100 milioane de euro din fonduri europene, pentru modernizarea drumurilor județene

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud intenţionează să obţină aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR), pentru lucrările de modernizare a infrastructurii de drumuri judeţene, prin conectarea la reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T). Banii ar urma să acopere atât lucrări deja finalizate sau începute, cât şi investiţii noi.

 

Administrația județeană din Bistrița-Năsăud a depus încă din luna iunie la ADR Nord-Vest, cinci proiecte care vizează conectarea la reţeaua TEN-T a mai multor comunităţi rurale din Bistriţa-Năsăud, fiind vorba în total de 242 de kilometri de drum judeţean. O lună mai târziu acestea au fost aprobate printr-o hotărâre a Consiliului pentru dezvoltare regională a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, care face referire la extinderea reţelei de drumuri aferente Proiectului Strategic „Traseul Regional Transilvania de Nord”. Cele cinci proiecte au fost aprobate recent și de consilierii județeni bistrițeni, fiind vorba practic despre 31 de investiții.

Suma totală pe care judeţul ar putea-o atrage astfel prin Programul Operaţional Regional se ridică la peste 487,7 milioane lei, adică aproximativ 100 milioane euro.

O parte din drumurile județene din Bistrița-Năsăud au fost modernizate deja, însă altele sunt în curs de execuție, finanțările fiind asigurate fie prin Programul Național de Dezvoltare Locală, fie de la bugetul județean, însă în aceste cazuri, banii cheltuiți vor putea fi rambursați și investiți în noi proiecte. Pentru drumurile care necesită modernizare, aflate încă stadiul de aprobare a proiectelor tehnice şi a indicatorilor tehnico-economici, termenul limită de predare a lucrărilor este anul 2023.

La nivel naţional a fost disponibilă suma de 162 milioane euro, iar Bistriţa-Năsăud a reușit să depună primul cererea de finanțare, care este și cea mai mare, având astfel toate șansele să obțină cele 100 de milioane de euro necesare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.