Un produs preparat la o stână de la poalele Munților Rodnei a fost atestat ca produs tradițional, fiind vorba despre ”Brânza frământată de Sângeorz-Băi”.

Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, a anunțat că produsul „Brânză frământată de Sângeorz Băi” a fost atestat ca produs tradiţional şi înscris în Registrul naţional al produselor tradiţionale.

„Au înțeles de la bun început că acesta este viitorul și au investit din subvenții în dezvoltare! Țin să felicit Cooperativa Agricolă din orașul Sângeorz-Băi pentru acest atestat! Iată că după doi ani de muncă, investiție, drumuri și nervi de oțel avem primul produs atestat tradițional. În curând veți putea achiziționa prima brânză etichetată și produsă în condiții optime! Felicitări și vă îndemn să mergeți mai departe și cu alte produse. Împreună cu membrii cooperativei veți dezvolta acest sector, dezvoltare care într-un final se va simți în buzunarul fiecărui membru”, a anunțat primarul oraşului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău.

Brânza frământată de Sângeorz-Băi, cu un gust puțin usturoiat și o compoziție foarte fină, este produsă de Societatea Cooperativă Agricolă de Gradul I Grupul de Producători Sângeorz Băi, la Stâna Popas „Putredu Moara”.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud mai există două produse alimentare tradiționale atestate conform legii în vigoare de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Este vorba despre Pita cu crumpiri și Povilă de Bârgău aparţinând Asociației A.F.I. PROFAMILIA. Povila de Bârgău este, de fapt, magiunul produs din prunele bistriţene, în timp ce pita cu crumpiri este pâinea frământată cu cartofi.

Pe lângă acestea, în Bistrița-Năsăud mai există și 10 produse alimentare obținute conform rețetelor consacrate românești – 4 produse de SC. CARMO-LACT (sana, chefir, lapte bătut sau cașcaval Dalia din lapte pasteurizat), Monor și alte 6 de SC. ROMFULDA PROD SRL Beclean (cașcaval Rucăr din lapte pasteurizat, cașcaval Dalia din lapte pasteurizat, unt superior 80 % grăsime, sana,lapte bătut și chefir).

Sursa foto: Facebook – Stâna Popas „Putredu Moara”, Cîrcu Dorin