În perioada 11 – 13 noiembrie, campania de donare de sânge „Venim noi la tine”, inițiată de Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița, ajunge în orașul Năsăud. Cei care doresc să doneze sânge, având astfel ocazia să contribuie la salvarea unei vieți, se pot adresa Spitalului Orășenesc Dr. George Trifon din Năsăud, locul unde se va desfășura campania.  

Pentru a putea deveni donator de sânge, o persoană trebuie să îndeplinească o serie de criterii care sunt atent verificate. Primul criteriu obligatoriu este ca posibilul donator să aibă vârsta minimă de 18 ani. De asemenea, un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: peste 58 Kg la femei şi 60 kg la bărbaţi. Totodată, cel mai important este ca persoana care se prezintă la donare să fie într-o perfectă stare de sănătate și să nu aibă în antecedente o serie de afecţiuni cronice. Există și câteva contraindicații în ceea ce privește posibilitatea donării de sânge. Printre ele se numără și intervenţiile chirurgicale efectuate recent sau consumul anumitor medicamente.

Înainte de recoltare, donatorul trebuie să completeze un chestionar, iar specialiștii atrag atenția că este esenţial ca posibilul donator să fie foarte sincer când răspunde la întrebări și să nu ascundă informații legate de starea lui de sănătate.

Înainte de donare, se poate consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Posibilii donatori trebuie să fie odihniți în momentul în care se prezintă la donare, să consume cât mai multe lichide și alimente bogate în fier. Fumătorii pot dona sânge cu condiţia să nu fumeze înaintea donării. Consumul de alcool este interzis cu 72 de ore înainte de donare.

La o donare se recoltează circa 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, iar la nivel celular în 2 săptămâni. Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință.

Persoana care devine donator are și o serie de beneficii pentru starea sa de sănătate. Pe lângă faptul că poate salva până la trei vieți cu cei 450 ml de sânge pe care îi donează o dată, donatorul are, de asemenea, beneficii importante, în urma acestui gest. Mai multe studii au arătat că după donare sângele se reîmprospătează, imunitatea organismului crește, iar riscul apariției unui infarct sau accident vascular este redus considerabil.

În condițiile în care datele oficiale arată că mai puţin de 2% din populaţia adultă a României donează sânge, autoritățile din întreaga țară organizează diferite campanii cu scopul de a ajuta oamenii să conștientizeze că donarea de sânge este un gest de solidaritate prin care, în fiecare an, milioane de bolnavi primesc o şansă în plus la viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.