Casele ţărăneşti aflate în patrimoniul Muzeului Naţional al Satului vor fi restaurate prin intermediul unui proiect inedit în care vor fi implicate autoritățile locale și meșterii din zonele din care acestea provin. Prima instituție care a răspuns pozitiv unei astfel de inițiative a fost o primărie din județul Bistrița-Năsăud, care a găsit meșteri dispuși să meargă în Capitală și să restaureze una dintre casele tradiționale expuse, fiind vorba despre ”Casa Șanț”. 

Proiectul a fost gândit de conducerea Muzeului Naţional al Satului, a anunțat, marți, secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna.

”Grație unui proiect inedit, gândit de managerul acestei instituții, d-na Paula Popoiu, s-a făcut un apel la primăriile din localitățile de unde provin casele, pentru ca meșterii din aceste zone, cu materiale aduse de acolo și cu sprijinul financiar de la sponsori sau primării, să restaureze casele aflate in stare precară. Prima primărie care a răspuns acestei propuneri a fost Primăria comunei Șanț din județul Bistrița-Năsăud”, a precizat Alexandru Pugna, prin intermediul unui mesaj postat pe o rețea de socializare.

Secretarul de stat a completat că acest demers l-a bucurat enorm și a ținut să felicite reprezentanții comunei Șanț pentru implicare. 

”Ca bistrițean, acest demers m-a bucurat enorm și vreau să-l felicit pe domnul primar Ioan Szabo și să-i multumesc pentru implicarea extraordinară și gestul demn de urmat și de alte comunități”, a mai adăugat Pugna, care i-a și vizitat pe meșterii din Bistrița-Năsăud pe șantier.

”Este una dintre cele mai frumoase case din muzeu. A fost construită în 1896 din cununi de bârne, pe un soclu înalt de piatră, cu prispă pe trei laturi, iar acoperişul a fost invelit cu draniţă. Casa Șant, transferată în Muzeul Satului din Bucuresti în 1936 de pe Valea Somesului de echipele pluridisciplinare conduse de Dimitrie Gusti, a intrat de câteva zile in restaurare. Mesterii bistriteni, strănepoții celor care trăiau la graniţa vechiului imperiu austro-ungar, au ajuns din nou in Muzeul Satului”, au precizat reprezentanții Muzeului Național al Satului .

Peste puțin timp, casa de la Șanț va trăi o nouă viată și va bucura din nou, numărul mare de turiști ce vizitează acest important obiectiv”, a încheiat secretarul de stat. 

FOTO: Alexandru Pugna

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.