Timp de două zile, în 3 și 4 octombrie, la Bistrița se desfășoară o reuniune la care participă angajați din cadrul Arhivelor Naționale, grupa zonală Nord-Vest. La evenimentul care are ca scop informarea arhiviștilor cu privire la ultimele noutăți legislative în domeniu sunt prezenți angajați din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş şi Sălaj.

”Cercul profesional al lucrătorilor cu studii superioare din Arhivele Naționale, grupa zonală Nord-Vest”, așa cum a fost denumit evenimentul de către Arhivele Naționale, a fost deschis miercuri, la Palatul Administrativ din Bistrița, în prezenţa reprezentanților autorităţilor judeţene şi locale.

”Apreciez foarte mult meseria pe care o aveți în prezervarea memoriei, a istoriei noastre factuale. În contextul în care anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluţie, o să pregătim în colaborare o expoziţie în luna decembrie. De asemenea, subliniez faptul că evenimentele organizate cu ocazia Centenarului au fost substanțial sprijinite de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, instituție care ne-a asigurat suportul documentar, ceea ce demonstrează indubitabil utilitatea acestei instituții. Succes lucrărilor dumneavoastră, aici, la Bistrița!”, a transmis prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț.

La eveniment, din partea conducerii Arhivelor Naţionale participă directorul adjunct al instituției, dr. Alina Pavelescu.

Pe parcursul celor două zile, la Bistrița vor fi  dezbătute câteva teme importante în acest domeniu:

  • proiectul Legii Arhivelor;
  • Legislaţie arhivistică şi legislaţie conexă;
  • Modificări de acte normative;
  • Proiecte cu fonduri europene ale Arhivelor Naţionale.