Ziua de 9 mai, când se celebrează Ziua Europei, Ziua Independenţei României şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost marcată, joi, și la Bistrița. La Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș a avut loc un ceremonial militar și religios la care au participat oficialități locale și un număr mare de bistrițeni, majoritatea copii. 

Evenimentul a început la ora 12:00 și a cuprins o serie de momente, printre care acordarea onorului militar, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea unui serviciu religios, depunerea unei coroane de flori și defilarea gărzii de onoare.

Astfel, ceremonia a debutat cu acordarea onorului persoanelor oficiale, urmată de intonarea Imnului Național și oficierea serviciului religios.

În continuare prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț a transmis mesajul Ministerului Afacerilor Interne cu acest prilej.

Faptul că astăzi serbăm Ziua Europei, din postura deținerii pentru o perioadă de 6 luni a Președinției Consiliului Uniunii Europene, trebuie să ne amintească de cel puțin alte două evenimente fără de care această performanță a României, ca țară și ca națiune, nu ar fi fost posibilă: Independența României și Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. (…) Istoria este făcută de oameni. Așadar, fiecare dintre noi este important. Așa cum detaliile fac diferența și gesturile frumoase, acțiunile corecte, altruismul și înțelepciunea influențează parcursul unei țări, al comunității din care facem parte. Cred în România și în români, cred în Uniunea Europeană și în parteneriatul care a adus progresul în viața noastră a tuturor, fiind convinsă că destinul nostru ca națiune se contopește cu cel european. La 12 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, putem constata beneficiile acestui demers, precum și eforturile conjugate ale tuturor statelor membre de a se adapta noilor provocări, de a răspunde acestora cu proiecte care să întărească încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană. Este important ca toți să înțelegem rolul pe care îl avem și să continuăm să fim parteneri de încredere în acest spațiu european, care duce mai departe dezideratele înaintașilor și creează un viitor sigur urmașilor! La mulți ani, Uniunea Europeană!La mulți ani, România europeană!La mulți ani, cetățeni europeni!”, a spus prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț.

De asemenea, locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, colonelul Ioan Marian Cristurean, a scos în evidență contribuția semnificativă a armatei la realizarea acestor dorințe de veacuri ale poporului român, dar și pierderile umane și materiale suferite, evocând curajul și jerfa înaintașilor noștri.

După depunerea de coroane de flori a urmat un moment mult așteptat, în special de publicul tânăr prezent în număr impresionant la eveniment – defilarea detașamentului de onoare pe ritmurile muzicii de fanfară.

La eveniment au participat prefectul județului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa, colonel Ioan Cristurean, şefi de instituţii şi politicieni locali, precum și un număr mare de elevi.

FOTO: Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud