Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a comentat, într-o conferință de presă susținută luni la Bistrița,  declarațiile premierului Viorica Dăncilă referitoare la angajamentul de mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim și apoi scuzele ulterioare ale  acesteia.

 

Cioloș a caracterizat ambele declarații ca fiind ridicole și iresponsabile, mai ales că decizia mutării nu-i aparține integral premierului  și a spus că sunt de natură să compromită poziția României în lume.

Am fost prim-ministru. E ridicolă reacția doamnei Dăncilă. Și dacă a mai fost nevoie de un moment în care să demonstreze că nu e conștientă de responsabilitatea pe care i-a dat-o domnul Dragnea în traistă, a dovedit-o încă o dată. E ridicol! Cum să anunți că, tu ca prim ministru și Guvernul pe care-l conduci  își asumă o decizie, care nu e în responsabilitatea ta sută la sută și apoi să vii să spui că e o părere personală? Ce părere poate să aibă un prim-ministru când se duce, fie și în vizită privată, dar se duce în calitate de prim-ministru, că doar nu s-a dus în SUA în calitate de soția domnului Dăncilă? S-a dus în calitate de prim-ministru, a luat cuvântul acolo la o întâlnire, a promis niște lucruri acolo unor oameni care aveau niște așteptări, a promis niște lucruri care știa că nu și le poate asuma sută la sută, i-a dat peste nas domnul președinte, așa cum se cuvine și a venit «la loc comanda» doamna Dăncilă să spună că a fost o părere personală„, a spus Dacian Cioloș.

Fostul premier  a criticat-o dur pe Viorica Dăncilă, în condițiile în care aceasta, deși este președinte în exercițiu al Consiliului Uniunii Europene, nu s-a sinchisit să se consulte pe acest subiect cu reprezentantul pe relații externe al Uniunii. Potrivit lui Dacian Cioloș, România ratează astfel un moment istoric.

Uite așa se decredibilizează un Guvern al României, nu România, dar dacă mai stăm mult cu un guvern din ăsta oamenii riscă să confunde Guvernul României cu România întreagă. Deocamdată încă, prietenii mai apropiați ai României știu să facă diferența între astea. Dar deja se merge prea departe cu ridicolul, ca să nu mai vorbesc de prostie și iresponsabilitate, că asta e. Ai președinția Uniunii Europene. Uniunea Europeană are o poziție pe subiectul ăsta, care este foarte clară. Nu te consulți, că poți să ai o părere a ta ca stat membru. Evident că poți să ai. Dar nu te consulți cu reprezentantul tău pe relații externe, ca să vezi cum poți să prezinți subiectul asta, pentru că esti  totuși președintele în exercițiu al Consiliului Uniunii Europene, oriunde unde te duci, mai ales în afara Uniunii Europene, si arunci așa… dai cu bâta în baltă. Asta este iresponsabilitate. România ratează un moment istoric cu președinția asta a Consiliului, pentru că îi avem pe oamenii ăștia la guvernare „, a spus liderul PLUS.