Peste 8 milioane de lei intenționează să investească administrația județeană din Bistrița-Năsăud pentru restaurarea clădirii în care în urmă cu mai bine de 9 decenii a locuit Matei Eminescu, fratele poetului-nepereche Mihai Eminescu. După ce va fi restaurată și modernizată, clădirea va găzdui „Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu”.

 

Consilierii județeni bistrițeni au aprobat, zilele trecute, în cadrul ședinței ordinare din luna octombrie, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru realizarea Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu.

Investiția este estimată la circa 8,02 milioane lei și trebuie finalizată în termen de 24 de luni de la semnarea contractului.

Potrivit documentelor, sunt propuse lucrări de intervenție structurale în vederea consilidării clădirii,  schimbarea șarpantei, refacerea tencuielii exterioare și interioare, tâmplăria exterioară originală din lemn va fi restaurată, la fel și grilajele și balustradele. De asemenea, tâmplăria interioară originală din lemn propusă spre păstrare va fi restaurată, dar acolo unde este cazul va fi montată tâmplărie nouă. Pardoselile vor fi realizate din piatră naturală de Vratza sau parchet masiv de stejar.

Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu va avea funcție muzeală și ded arhivă, ce va cuprinde depozitarea și expunerea exemplarelor de carte de patrimoniu. Ocazional aici se vor desfășura evenimente culturale.

 

Clădirea ce va găzdui Casa Colecțiilor și a documentelor de patrimoniu este situață pe Bulevardul Independenței la nr. 24 din municipiul Bistrița și a fost realizată la începutul secolului XX, și se înscrie în caracteristicile stilistice ale arihitecturii secesioniste.

Din punct de vedere cultural, clădirea are un statut aparte, întrucât în acest imobil a locuit, între anii 1924 – 1929, ofițerul Matei Eminescu, fratele mai mic al poetului Mihai Eminescu.

În aceeași clădire a avut sediul și Casa Corpului Didactic Bistrița-Năsăud.