Trei comune de pe Valea Șieului, din Bistrița-Năsăud au fost grav afectate de ploile torențiale care au căzut miercuri seara. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bistrița-Năsăud a informat că populația a fost alertată prin sistemul Ro-Alert cu privire la codul roșu meteo, valabil miercuri 12 iunie între orele 20.30 – 21.00, ce a vizat comunele Șieu, Șieuț, Monor.

 

Valea Șieului rămâne cea mai afectată zonă din județ, ploile torențiale din ultima perioadă făcând prăpăd de fiecare dată. Miercuri seara, populația din comunele Șieu, Șieuț, Monor a fost alertată prin sistemul Ro-privire la codul roșu meteo. Au fost recomandate măsuri de protecție, adăpostite, evacuare în zone care oferă siguranță asupra persoanelor, animalelor și bunurilor.

Cu toate acestea, cantitățile mari de apă au provocat probleme, fiind necesară intervenția echipajelor specializate. Pentru această zonă a fost activat Centrul Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei și grupa operativă.

Potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, în localitățile Ruștior, Gledin și Sieuț s-au propus scurgeri masive de pe versanți care au produs viituri și au inundat mai multe gospodării. În acest caz intervin Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență de la Monor și Sieuț.

În localitatea Șieut, echipajele SVSU au fost nevoite să intervină la o acțiune de salvare a unei femei care s-a refugiat în podul casei. În aceeași localitate doi copii au fost evacuați din casă, iar în localitatea Monor s-a intervenit pentru salvarea unui copil și a bunicii acestuia.

În sprijinul SVSU din comunitățile afectate intervin și echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița cu motopompe de mare și medie capacitate. Intervențiile sunt în plină desfășurare.

Drumul la intrare în Șieu dinspre Teaca este blocat de apă.

Totodată, la aceasta ora SAJ Bistrița-Năsăud intervine cu două echipaje în zonele afectate de ploi și inundatii (Sieu, Sieut, Monor) la atacuri de panică și asistență medicală de urgență.