După nenumărate promisiuni, autoritățile locale și cele centrale au reușit, în cele din urmă, să găsească soluția salvatoare pentru Colegiul Național Liviu Rebreanu din municipiul Bistrița, unitate de învățământ de prestigiu. Viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a anunțat, vineri, la Bistrița, că acest proiect se va realiza prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. 

Într-o conferință de presă organizată la Bistrița, viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a dat o veste extrem de bună pentru întreaga comunitate din județul Bistrița-Năsăud. Corpul A al prestigiosului Colegiu Național Liviu Rebreanu din municipiu va fi în cele din urmă modernizat.

Era o datorie a noastră, a tuturor, ca acest lucru să se întâmple. Nu am spus nici câte întâlniri am avut pe acestă temă, am tăcut pentru că știam rezultatul. Toate demersurile care s-au făcut aduc garanția că astăzi liceul Liviu Rebreanu va fi reabilitat de către Compania Națională de Investiții”, a declarat Daniel Suciu, la Bistrița.

La rândul său, directorul Colegiului Național Liviu Rebreanu, Susana Gălățan, a afirmat că este o mare realizare pentru sistemul educațional din Bistrița. ”După cum se știe, mediul educațional este unul dintre factorii principali în dezvoltarea copiilor, apoi a tinerilor. Nu pot să spun altceva decât că o școală frumoasă, reabilitată, dotată cu mijloace moderne pentru educație nu va face altceva decât va crește și mai mult performanța pe care noi o facem la Colegiul Național Liviu Rebreanu”, a declarat Susana Gălățan, care a prezentat și câteva dintre performanțele cu care liceul se poate lăuda, printre acestea fiind și rata foarte mare de promovare a examenului de Bacalaureat – 99,9 la sută.

Compania Națională de Investiții va introduce acest obiectiv în Comitetul Tehnico-Economic în data de 31 mai. ”În circa 3 săptămâni vom avea aprobați și indicatorii în ședința de Guvern și ulterior, în maxim două săptămâni va fi urcat pe SICAP pentru toate procedurile de licitaie. Cred că două luni e un termen realist în care obiectivul să fie urcat pe SICAP”, a mai adăugat ministrul Daniel Suciu.

Investiția privind reabilitarea și modernizarea Corpului A al Colegiului Național Liviu Rebreanu este estimată la aproximativ 10 milioane de euro, iar autoritățile locale au încercat mai multe variante pentru a obține finanțare pentru acest obiectiv de investiții, însă atât varianta buget local, cât și alte două variante – fonduri europene și Programul Național de Dezvoltare Locale – au fost sortite eșecului.

În cele din urmă, se pare că soluția salvatoare o reprezintă Compania Națională de Investiții.