Nicio creșă sau grădiniță nouă nu s-a construit în ultimii 10 ani în Bistrița, susține consilierul local Diana Morar. Aceasta s-a arătat revoltată de faptul că Primăria Bistrița, deși plătește peste 5.000 de euro lunar din bugetul local pe chirii pentru o serie de clădiri vechi în care funcționează grădinițe, alocă bani pentru ”proiecte inutile precum o instalație de tip Alpinecoaster sau o instalație de tip Teleski”.

Primăria municipiului Bistrița nu a construit nicio gradiniță în ultimii zece ani, afirmă consilierul municipal Diana Morar, potrivit căreia, pentru o singură grădiniță, cea de pe strada Nicolae Bălcescu, s-a solicitat finanțare europeană în urmă cu 8 ani. În schimb, ”Primăria Bistrița plătește chirii către Biserica Evanghelică pentru spații neconforme unde funcționează grădinițe: Dumbrava Minunată (în Parcul Municipal), tot în Parcul Municipal nr 8 se plăteste chirie unei persoane private, în Unirea și Viișoara sunt spații improprii pentru școlari și preșcolari” afirmă consilierul.

Consilierul municipal Diana Morar mai precizează că în cadrul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local Bistrița din data de 31 ianuarie, a fost aprobat un proiect care prevede prelungirea unui astfel de contract. În total, municipalitatea plătește circa 5.000 de euro din bugetul local pe chirii: 

– Şcoala Gimnazială Viişoara – chirie 2.440 lei / lună.
– Grădiniţa Viişoara – chirie 2.473 lei / lună.
– Grădiniţa cu Program Săptămânal “Dumbrava Minunată” – chirie 6.447 lei / lună.
– Şcoala Generală Unirea nr. 267 – chirie 3.564 lei / lună.
– Grădiniţa nr. 8 din Parcul Municipal, Primăria Bistrița plătește unei persoane private o chirie de 4.943 lei / lună.

Diana Morar s-a arătat revoltată de faptul că Primăria Bistrița nu a soluționat această problemă, având totuși soluții la îndemână. ”Domnule primar, de ce nu ați pus în valoare punctele termice și să le amenajați în regim de urgență? Să le fi transformat în gradinițe? În schimb, ați preferat să le concesionați pentru amenajarea de puncte liturgice sau centre sociale! De asemenea, Ocolul Silvic și-a amenajat un sediu într-un punct termic în cartierul Ștefan cel Mare, pentru care s-a găsit finanțare de la buget de 1,4 milioane de lei” a mai arătat Diana Morar.

În opinia consilierului, Primăria Bistrița a neglijat acest aspect al numărului insuficient de grădinițe, iar răspunzător pentru acest lucru ar fi chiar primarul mai susține Diana Morar. ”Consider că ați neglijat acest aspect și sunteți direct răspunzător de criza grădinițelor din municipiu! În calitate de primar, aveați obligația de a vă preocupa de calitatea sănătății și educației preșcolarilor. Dumneavoastră, în schimb, pozați în a manifesta grijă pentru sănătatea copiilor prin alocarea de sume de la buget pentru proiecte inutile precum instalația Alpinecoaster – 10,5 milioane lei sau instalația Teleski – 2 milioane lei din Wonderland, aprobate în aceeași ședință a municipalității de consilierii PSD, adică echivalentul a TREI Grădinițe (cea de pe Bălcescu fiind estimată la 4,5 milioane lei), bani aruncați pe apa sâmbetei în Wonderland” a încheiat consilierul Diana Morar.