Deputatul USR Cristina Iurișniți atrage atenția asupra unor situații periculoase în care sunt puși elevii care frecventează două școli dintr-o comună din Bistrița-Năsăud, unde clădirile vechi și cele noi stau alături. Un alt aspect este faptul că una dintre vechile clădiri se află pe lista Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu.
„Edificii care au o deosebită încărcătură istorică, culturală și de spiritualitate, sunt abandonate de cei care ar trebui să se ocupe de întreținerea și de restaurarea lor„, spune Cristina Iurișniți.
Deputatul bistrițean dă drept exemplu clădirile a două școli de pe raza comunei Livezile din județul Bistrița-Năsăud, mai precis din satele Dorolea și Cușma.
„Într-o situație de genul acesta se află și clădirea școlii din Dorolea care se află pe lista oficială pe care am cerut-o Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu. E vorba de lista clădirilor aflate în stare de colaps și precolaps din lipsa de interes a instituțiilor statului. Cladirea e o mărturie a patrimoniului arhitectural și istoric al sașilor din Klein Bistritz, numele german al satului Dorolea, dar in același timp pune în pericol siguranța copiilor prin lipsa oricăror măsuri de avertizare si informare asupra pericolelor la care se pot expune.
Și la Școala din Cușma, aflată în administrația Primăriei Comunei Livezile, întâlnim aceeași situație de pericol pentru siguranța elevilor!
Este inadmisibil să mai avem școli în județ care sunt fie lipsite de apă și canalizare sau prezintă un pericol pentru siguranța copiilor noștri„, subliniează Cristina Iurișniți.
În acest context, deputatul USR a transmis, în scris, primarului comunei Livezile, Traian Simionca, o serie de întrebări.
„– Care este situația actuală a clădirilor Școlii Gimnaziale Cușma, respectiv a Școlii Primare Dorolea (aflată pe lista clădirilor de patrimoniu aflate în stare de colaps și precolaps)?
– Ce demersuri intenționează Consiliul Local al Comunei Livezile să întreprindă pentru a preveni deteriorarea accentuată a stării acestor clădiri, precum și eliminarea oricărui pericol de accidentare la care ar putea fi expuși elevii în preajma construcțiilor aflate într-un avansat stadiu de degradare?
– Care este calendarul acțiunilor pe care Primăria Livezile le are în vedere, în privința reabilitării acestor construcții și care este bugetul estimat pentru aceste lucrări și din ce surse bugetare sunt preconizate a fi realizată finanțarea lucrărilor?„, vrea să știe Cristina Iurișniți.
„Ca deputat și profesor cu o vechime de peste 20 de ani la catedră, școlile și siguranța copiilor noștri reprezintă o preocupare constantă pe agenda mea parlamentară. Presiunea pusă pe autoritățile administrației publice locale și centrale este un demers civic de neocolit!
Campania «Nicio școală fără apă și canalizare» continuă!
Nu cred că trebuie să așteptăm să se întâmple accidente, cum sunt cele rutiere, pentru ca să intervenim să prevenim și să acționăm. Siguranța și starea de bine a copiilor noștri contează!„, a mai adăugat deputatul USR de Bistrița-Năsăud.