Cristina Iurișniți: Educația cere timp și bani! Nu oricine poate să fie profesor, trebuie să spunem stop incompetenței și imposturii

Deputatul USR Cristina Iurișniți a luat atitudine, după ce din raportul OECD a rezultat faptul că România se clasează pe locul 47 din 79 de țări la testarea PISA 2018, iar 44% dintre elevii din țara noastră sunt analfabeți funcțional. Potrivit deputatei bistrițence, acest rezultat se datorează nepăsării și incompeteneței de care au dat dovadă timp de 10 ani de nepăsare a guvernanților și subfinanțarea sistemului de educație.

44 % analfabeți funcțional potrivit testelor PISA este rezultatul a zeci de ani de nepăsare a guvernanților, incompetența zecilor de miniștri si finanțarea cronică prin nerespectarea Legii Educației LEN1/ 2011. Este sau nu motiv de îngrijorare? Cu siguranță, DA! Educația cere timp și bani!„, a scris Cristina Iurișniți pe pagina sa de Facebook.

Aceasta subliniază că, toate statisticile internaționale spun că progresul elevilor vine din calitatea profesorilor de la clasă.

Deci e clar că nu oricine poate să fie profesor cu atât mai puțin cei fără un master didactic, fără formări continue sau cei cu comportament abuziv repetat. Trebuie să spunem stop incompetenței și imposturii! Trebuie să punem accentul pe progres și dezvoltarea de abilități de comunicare și muncă în echipă și nu doar pe competiție, ierarhii inutile care induc scăderea încrederii și a stimei de sine la nivelul tuturor actorilor din sistemul de Educație. Trebuie să ne trezim și să punem accentul pe dezvoltarea celor 8 competențe cheie asumate la nivel european care permit o mai bună dezvoltare personală și profesională în vederea unei inserții mai flexibile a tinerilor pe piața muncii. Meseriile prezentului dar în special cele ale viitorului trebuie să ne preocupe.

Publicarea raportului OECD cu rezultatele la testele PISA ne plasează din nou la coada Europei! Învățământul românesc ocupă ultimul loc la matematică și penultimul la citire și științe din Uniunea Europeană„, a arătat deputata bistrițeancă.

În opinia Cristinei Iurișniți, elevii din România au nevoie de dezvoltarea competențelor, nu de o acumulare seacă de cunoștințe.

Ce soluții propunem? Nimic nu e nou sub soare! Sunt idei și strategii care sunt dezbătute de specialiști, experți în Educație, dar nu sunt aplicate!
Avem nevoie de dezvoltarea competențelor și nu de acumulare de cunoștințe. Accentul trebuie pus la clasă pe gândirea critică,
dezvoltarea competențele lingvistice și educație pentru media, dezvoltarea autonomiei elevilor și în special pe competența cheie de a-i învăța pe elevi să învețe„, a precizat deputata.

Potrivit acesteia, stabilitatea, predictibilitatea și egalitatea de șanse trebuie să primeze, iar copiii din medii defavorizate, sărace, au și ei dreptul la educație de calitate.

Până dezvoltăm infrastructura, cel puțin pe termen scurt să asigurăm burse sociale, transport gratuit și un suport alimentar acolo unde nevoile sunt evidente! Iar profesorii să fie evaluați, responsabilizați dar și motivați. 

Avem nevoie de resursă umană de calitate în sistem! În acest sens formarea continuă de calitate este esențială în contextul unei formări inițiale precare!
Competentele fundamentale trebuie să fie dezvoltate încă din primii ani de școală, pentru ca spre finalul ciclului obligatoriu de învățământ orice tânăr de 15 ani să facă față provocărilor unei lumi din ce în ce mai avansate , globalizate și digitalizate!

Am avut azi o discuție cu ministrul în funcție Monica Anisie care a acceptat că e necesară investiția în calitatea cadrelor didactice, în formarea lor inițială dar și a formarii continue. Profesorii trebuie să aibă acces în mod gratuit la formări de calitate, în acord cu ultimele metode și strategii didactice„,a subliniat Cristina Iurișniți.

Aleasa bistrițeancă a mai precizat faptul că, școlile profesionale trebuie susținute prin campanii susținute de informare și conștientizare a părinților că nu e o rușine pentru copiii lor să cunoască o meserie, și astfel, prin schimbarea mentalităților, legi bune și parteneriat între un mediu de afaceri competitiv și unitățile de învățământ, criza forței de muncă va fi rezolvată.

Nu mai putem spune că nu avem ce face cu 6% în Educație, când avem încă peste 1.500 de școli fără apă și canalizare, școli uitate de primari indolenți , foarte mulți profesori intrați în sistem pe ușa din dos, fără habar de minimele strategii didactice interactive care să integreze pedagogia proiectului și noile tehnologii în orice ora de curs, nu doar la inspecțiile anunțate.

Suntem singura țară european care are 4.500 de cadre didactice necalificate în sistem. De ce am ajuns aici? Pentru că pentru nimeni nu a investit în EDUCAȚIE la modul real, profesorii de vocație sunt puțini și demoralizați de răsturnarea valorilor și a ierarhiilor„, a mai adăugat Iurișniți.

Deputata a mai precizat că, USR propune un MCV pe Educație, un audit și o monitorizare permanentă, un pact al tuturor partidelor pentru finanțarea cu minim 6% din PIB a Educației, singura investiție reală pe termen mediu și lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.