Cristina Iurișniți: Educaţia pentru sănătate sexuală trebuie să ajungă în școli! Suntem pe locul I în Europa în ceea ce priveşte rata sarcinilor nedorite

Deputatul USR Cristina Iurșniți pledează pentru introducerea educaţiei pentru sănătate sexuală în programa școlară, ca materie opțională. Potrivit acesteia, lipsa de educație pe acest segment a dus România pe locul I în Europa în ceea ce priveşte rata sarcinilor nedorite.

 

Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, susține că va iniția o serie de modificări legislative pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în sensul introducerii educaţiei pentru sănătate sexuală în școli.

Suntem pe locul I în Europa în ceea ce priveşte rata sarcinilor nedorite! Nu putem rămâne pasivi în faţa unei realităţi care nu ne face cinste la nivel european, iar în acest context voi iniţia o serie de modificări legislative pentru modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Aceasta iniţiativă vine în completarea demersurilor de modificare a articolului 68 a Legii Educaţiei 1/2011 care prevede introducerea o dată la 4 ani a opţionalului Educaţie pentru sănătate cu componenta educaţiei sexuale adaptată vârstelor şi nivelului psiho-cognitiv al elevilor.
Educaţie pentru sănătate sexuală include informaţii care privesc atât dezvoltarea fizică a copilului şi adolescentului, cât şi dezvoltarea lui emoţională, relaţională şi socială, toate adaptate nivelului de înţelegere a acestora. Accesul la educaţie pentru sănătate sexuală completează spectrul educaţiei universale şi formează atitudini responsabile şi sănătoase, o înţelegere şi o informare corectă, o împuternicire a tinerilor membri ai unor comunităţi şi ai unei societăţi româneşti lipsite de discriminare„, spune Iurișniți.

În acest sens, Cristina Iurișniți susține că și-a propus să coreleze prevederile legislative dintre Legea 272/2004 şi Legea 1/2011 în sensul atribuirii Ministerului Educaţiei Naţionale a obligativităţii de a facilita accesul elevilor la informaţii corecte şi controlate în programa şcolară cu privire la educaţia sexuală şi educaţia pentru sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.