Cristina Iurișniți: Indiferența ucide suflete și destine! Trebuie să învățăm să luăm atitudine!

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți ia atitudine împotriva oricărei forme de bullying și spune că va transmite o scrisoare deschisă către Ministerul Educației pentru a cere soluții și măsuri de stopare a apariției unor astfel de noi cazuri, mai ales că există deja norme de reglementare. Reacția deputatei vine în contextul în care, zilele trecute, un elev de clasa a VIII-a din județul Sălaj a fost bătut şi umilit chiar în sala de clasă, de faţă cu alţi tineri, de către unul dintre colegii săi de clasă.

 

Violența din mediul on-line sau off-line este reflexul unei societăți bolnave. În fața bullying-ului ai trei variante: poți să fii indiferent, să te faci „frate” cu agresorii sau să iei atitudine. Acest fenomen este cu atât mai grav cu cât este prezent inclusiv în spațiul unităților de învățământ care trebuie să asigure protecție și educație„, spune Cristina Iurișniți.

Deputata bistrițeancă subliniază că, în aceste zile, un băiat de clasa a VIII-a a fost bătut în spațiul școlii de un coleg sub privirile impasibile ale colegilor și indiferența conducerii școlii și, în loc de socializare civilizată și pregătire pentru Evaluarea Națională a avut parte de pumni, bătaie și stigmatizare.

Scenele de o violenţă extremă au fost surprinse cu telefonul mobil, în timpul pauzei, de către unul dintre colegii celor implicaţi în agresiune, filmarea fiind postată, mai apoi, pe reţelele de socializare.

Din păcate, și de această dată conducerea școlii, poliția au reacționat nepermis de târziu.

Bullying-ul este una dintre cele mai complexe forme de comportament agresiv și violență. 3 din 10 copii ajung victime ale acestui fenomen. Din păcate, bullying-ul nu se oprește de la sine, este și concluzia studiilor în baza cărora una dintre cele mai prestigioase organizații neguvernamentale din țară în domeniul apărării drepturilor copiilor a lansat o campanie de informare și educare la nivel național”, precizează Cristina Iurișniți.

Iată câteva dintre caracterizările acestui fenomen de hărțuire și agresiune numit bullying, în definiția specialiștilor în domeniu:

Violență fizică, emoțională, abuz emoțional ori hărțuire și de cele mai multe ori, excludere. Sunt doar câteva dintre formele de bullying cu care se confruntă copii în școală. Responsabilitatea e ta, a noastră, a tuturor. Primul pas spre schimbare pozitivă este să cunoști toate formele pe care acest fenomen le poate lua. (…) Bullying-ul este în general caracterizat ca un comportament agresiv, intenționat, menit să provoace suferință și care implică întotdeauna un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă și se manifestă repetitiv, regulat, într-un grup de copii. (…) Bullying-ul este o problemă relațională care solicită întotdeauna o soluție și schimbări semnificative la nivelul relațiilor dintre copii și în dinamica grupului. Pentru eliminarea comportamentelor de bullying este necesară o intervenție directă din partea adulților, în contextul în care acestea apar, cel mai adesea în mediul școlar  (Asociația „Salvați Copiii” este o organizație neguvernamentală care apără și promovează drepturile copilului în România din 1990).

În calitate de părinte, profesor și membru în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților, condamn ferm un astfel de comportament anti-social, orice formă de bullying, de violență fizică, verbală sau de orice altă natură. Voi trimite de urgență o scrisoare deschisă către Ministerul Educației pentru a cere soluții și măsuri de stopare a apariției unor astfel de noi cazuri, mai ales că există deja norme de reglementare, pe care tot ministerul le-a publicat, în privința acestui fenomen alarmant din societate.

Drepturile copilului la protecție și învățătură sunt drepturi fundamentele și constituționale!„, mai precizează aleasa bistrițeancă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.