Cristina Iurișniți: Partidele vechi și ,,frăția rectorilor” susțin feudalizarea învățământului universitar

Propunerea legislativă de limitare a mandatelor rectorilor a fost respinsă, miercuri, în Camera Deputaților, doar 42 de aleși votând pentru. Asta în ciuda faptului că, în Comisia de Învățământ, inițiativă a primit raport favorabil, care a fost votat în unanimitate de membri acesteia, anunță deputatul USR Cristina Iurișniți.

 

Deputata bistrițeancă susține că, miercuri, în plenul Camerei Deputaților „învățământul din România a fost din nou victima intereselor politice”.

Partidele cu state vechi și «frăția rectorilor», indiferent de culoarea politică, au respins în plenul Camerei Deputaților propunerea legislativă de limitare a mandatelor rectorilor. Din 242 de deputați prezenți, doar 42 au susținut inițiativa, 25 votând contra, iar 174 abținându-se, în ciuda raportului favorabil votat în unanimitate de toți parlamentarii Comisiei de Învățământ„, declară Cristina Iurișniți.

Potrivit acesteia, propunerea legislativă avea ca scop democratizarea și creșterea integrității și transparenței academice prin limitarea mandatelor rectorilor la maximum două și prin dreptul conferit studenților de a deține o pondere de 25% din numărul total de electori în cadrul alegerii rectorilor. Totodată, Iurișniți mai subliniază că, votul de miercuri a demonstrat  din nou că „interesul partidelor este de a susține cumulul de putere și feudalizarea din învățământul universitar”.

„Ar fi interesant de văzut, câți dintre actualii rectori din România ar susține această inițiativă, având în vedere că majoritatea acestora au profitat de actuala prevedere care le permite să se autosuspende din funcție pentru a putea recandida. Mai mult decât atât, ar fi și mai elocvent să vedem câți dintre acești rectori sunt oameni politici, apropiați de vechile partide, care de foarte mulți ani feudalizează comunitățile academice din țară și încearcă să își consolideze puterea„, mai precizează deputata USR de Bistrița-Năsăud.

Aceasta mai anunță că, la inițiativa sa, USR va depune o propunere legislativă care va interzice atât directorilor de școli, cât și rectorilor din universități să dețină, pe perioada exercitării mandatului, funcții de conducere în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional.

USR susține democratizarea și creșterea calității managementului din universități și va continua lupta împotriva cumulului de putere a rectorilor susținuți politic„, mai spune Iurișniți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.