Prezentă la workshopul „Bugetarea pe bază de gen în politicile publice”, ce a avut loc luni la Parlamentul României, Cristina Iurişniţi, deputat USR de Bistrița-Năsăud și totodată președinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaților, a reiterat necesitatea modificării legislației electorale pentru o reprezentare echitabilă a femeilor la nivel decizional.

 

Cristina Iurișniți a arătat că, deși în România peste 51% dintre cetăţeni sunt femei, reprezentarea acestora la nivel legislativ este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

În România peste 51% dintre cetăţeni sunt femei, dar reprezentarea acestora la nivel legislativ este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană – cca 18% femei deputat şi senator. Este necesasă o amendare a legislației în vigoare pentru obligativitatea cotelor electorale într-un sistem de tip fermoar (zipper) pe liste, pentru a garanta locuri eligibile și șansa la reprezentare egală pentru toți candidații, indiferent de gen„, a precizat deputata USR de Bistrița-Năsăud.

În același timp, președinta Comisiei pentru egalitatea de şanse a subliniat că orice modificare legislativă în sprijinul egalității de șanse și de gen trebuie susținută de reformarea urgentă a sistemului de educație, prin revizuirea programei și a manualelor școlare.

Este nevoie să eliminăm stereotipurile discriminatoare, care perpetuează încă de la vârste fragede  reticența în rândul fetelor de a intra în politică sau a accesa orice altă profesie rezervată în mod tradițional bărbaților„, a declarat Cristina Iurișniți.

De asemenea, aceasta a adresat invitația participanților la workshop de a vizita pe 8 Mai, de Ziua Națională a Egalității de Șanse o expoziție cu portrete ale femeilor care au deschis drumuri și au schimbat istoria, organizată la Parlamentul României.

Fetele au nevoie de modele – dacă nu le arătăm femei de succes în diplomație, politică, administrație, nu vom avea reprezentare echitabilă la nivel politic„, a subliniat Cristina Iurișniți.

Totodată,deputata Iurșniți a punctat în discursul său faptul că programa de studiu și manualele școlare nu conțin noțiuni din sfera diversității și a egalității de șanse și de gen, nu dau voce minorităților etnice, religioase, sexuale, celor cu dizabilități, deși România este semnatara unor Convenții și tratate internaționale care pun accent pe educație ca mijloc de combatere a discriminărilor și prevenire a violenței asupra femeilor, cum ar fi Convenția CEDAW și cea de la Istanbul.

O educație prin clișee și stereotipuri a fetelor de acum va perpetua o condiție ingrată a femeilor din viitor. În spiritul unei societăți educate și responsabile, sunt convinsă că împreună vom reuși să tragem încă un semnal de alarmă și să impulsionăm modificarea legislației și a politicilor bugetare pentru îmbunătățirea egalității de șanse și de gen, în beneficiul generațiilor viitoare și a tuturor fetelor și femeilor din România și din Europa„, a conchis Cristina Iurișniți.