Cristina Iurișniți: Subfinanțarea cronică a Educației, continuă! Grădinițele sportive private, praf în ochi! Infrastructură școlară de Ev mediu

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, critică dur faptul că abia săptămâna viitoare va intra în dezbatere bugetul consolidat pe 2019 și mai ales subfinanțarea de care are parte sistemul de educație, doar 3,1% din PIB. Banii vor fi cheltuiți în principal pe salariile profesorilor, rechizite pentru elevi și pe cele  1.000 de grădinițe sportive private  propuse de Țiriac guvernului și aprobate deja, în timp ce peste 2.300  de școli din România au o infrastructură de Ev mediu.

Abia săptămâna viitoare va intra în dezbatere publică bugetul României, cu o întârziere de două luni, spune deputatul USR Cristina Iurișniți, care se arată în același timp foarte nemulțumită de bugetul alocat Educației.
Cu o întârziere inadmisibilă de 2 luni,  săptămâna viitoare va intra în dezbatere bugetul consolidat pentru anul 2019. 
Educația are un buget mărit cu 46,7%. Adică de la 2,98% , am ajuns la 
3,1% din PIB. Subfinanțarea cronică continuă! 
Perseverăm să fim ultimii din Europa în privința interesului și investiției în Educație!„, declară Iurișniți.
Potrivit acesteia, banii vor se vor duce pe salariile profesorilor, rechizite pentru elevi și pe cele  1.000 de grădinițe sportive private  propuse de Țiriac guvernului și aprobate deja, pentru acestea din urmă fiind alocați 500 de milioane de euro.
Prin urmare vor fi alocate 500 de milioane de euro  pentru aceste grădinițe sportive fără un studiu de impact, fără consultări publice din perspectiva priorităților! De asemenea prin această decizie este depășit pragul de 200.000 de euro ajutor public pentru un agent economic privat conform articolului 17 din Tratatul UE„, precizează Iurișniți.
Totodată, parlamentarul USR întreabă unde sunt grădinițele promise de PSD în Programul de guvernare și crititcă totodată partidul aflat la guvernare pentru că a finalizat doar două școli și o grădiniță din cele peste 1.400 de instituții de învățământ preuniversitar promise priin PNDL.
Unde sunt cele 2.500 de creșe și grădinițe publice  promise în Programul de guvernare? PSD a finalizat 2 ȘCOLI din 539 de scoli asumate,  doar o grădiniță din cele 876 promise prin PNDL . Să arunci 500 de milioane de euro pe grădinițe cu profil sportiv este  o decizie care va accentua segregarea, sărăcia,  în niciun caz incluziunea și echitatea! „, spune Cristina Iurșniți.
Aleasa bistrițeancă arată că educația copiilor trebuie să fie prioritară prin reducerea abandonului școlar, însă cifrele oficiale arată aproape o treime din copiii români au renunțat la studiile obligatorii.
Educația tuturor copiilor noștri ar trebui să fie o prioritate națională, prin reducerea abandonului școlar de la 18, 1 % potrivit Eurostat   pentru a atinge procentul asumat de 11% la nivel european. Conform INS aproape 30% din copiii români de până la 18 ani au renunțat la studiile obligatorii, cu 7% mai mult decât media europeană„, spune Cristina Iurișniți.
Ministerul  vrea tablete în școli înainte de a rezolva problema apei curente si a  wc-urilor din curte, a produselor de igienă de bază precum săpun si hartie igienică, absente din multe școli! 
Potrivit declarațiilor doamnei Andronescu, în România europeană 2.355 școli au o infrastructură de Ev mediu, fără a fi racordate la sistemul de apă și canalizare, grupurile sanitare fiind în curte. Solutia nu este în niciun caz să acorzi 500 de milioane de euro pentru contructia unor grădinițe sportive private care vor avea ca un praf in ochi 8% locuri gratuite pentru cei care au un venit sub salariul minim pe economie. 
Educația trebuie să fie de calitate, echitabilă și incluzivă„, a mai adăugat aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.