Deputatul USR Cristina Iurișniți atrage atenția asupra nerespectării normelor legale privind siguranța publică în județul Bistrita-Năsăud de către unii politicieni aflați în goana după capital politic. Concret, aleasa bistrițeancă arată cu degetul spre deputatul social-democrat Daniel Suciu și primarul comunei Rodna, Valentin Grapini (PSD).

 

În această perioadă de criză sanitară, unii politicieni în goană după capital politic cu orice risc, pun în pericol sănătatea cetățenilor din comunități întregi. Așa s-a întâmplat și în localitățile Rodna și Sângeorz Bai, când la inițiativa unor marcanți lideri PSD, inclusiv de la nivel local, au fost folosite substanțe neconforme pentru o așa-zisă dezinfecție, în contextul epidemiei de coronavirus! Și nu doar substanța, un biocid de uz veterinar, a fost neconformă ci și utilajul,  un tun de zăpadă care a fost folosit  pentru împrăștierea, atenție!, în atmosferă, a substanței respective„, spune Cristina Iurișniți.

Deputata USR mai precizează că, toate aceste încălcări flagrante ale oricăror reglementări sanitare și de protecție a sănătății publice poate nu ar fi fost prea repede cunoscute și aduse la cunoștința opiniei publice, dacă nu ar fi efectuat un demers expres, pe data de 27 aprilie, în urma căruia a sesizat Direcția de Sănătate publică și Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, care au dispus un control asupra celor petrecute în cele două localități.

Potrivit indicațiilor de utilizare – punctul X din aviz – al biocidului împrăștiat în atmosferă cu un tun de zăpadă artificială (!) închiriat de la Primăria Rodna, într-o acțiune în care și deputatul PSD Daniel Suciu este parte, această substanță se poate utiliza numai pentru dezinfectarea adăposturilor de animale și a altor spații destinate uzului veterinar. Este o substanță ce se aplică pe suprafețe, iar procedura trebuie să urmeze o curățire anterioară precum și o clătire ulterioară aplicării. Noroc cu ploaia care a urmat la scurt timp după această acțiune nesăbuită, căci altminteri distinșii „epidemiologi” de conjunctură, în goana lor disperată după imagine publică, nu s-au deranjat sub nicio formă nici cu respectarea unor astfel de proceduri, care să le mai răpească din timpul lor prețios, odată acțiunea încheiată…

Potrivit răspunsului public al Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, în urma sesizărilor făcute prin Biroul parlamentar, s-a deschis deja o anchetă, urmând a se aplica sancțiunile cuvenite conform legislației în vigoare, pentru utilizarea unui produs veterinar fără respectarea normelor legale de siguranță sanitară.
Cei care au fost găsiți vinovați, de la distribuitor până la cei care au contractat aceste substanțe nocive pentru sănătatea publică, trebuie să plătească! Solicităm aplicarea măsurilor legale care se impun conform legislației în vigoare„, a mai arătat Iurișniți.