Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, consideră că este necesară modificarea legii electorale, pentru facilitarea accesului la vot a alegătorilor şi, implicit, o creştere a reprezentativităţii  şi legitimităţii aleşilor. Potrivit acesteia, USR urmează să demareze o nouă campanie de strângere de semnături pentru modificarea legii electorale.

 

 

Potrivit Cristinei Iurișniți, când o majoritate parlamentară este votată de doar 20% din electorat, aceasta nu are legitimitate în fața cetățenilor, iar soluția pentru rezolvarea situației ar fi votul electronic, care ar facilita accesul la vot, atât pentru alegătorii din România, cât și pentru cei din Diaspora.

Când o majoritate reprezintă doar 20 % din electorat, acea coaliție nu are legitimitate în fața cetățenilor. Votul electronic ar putea fi soluţia facilitării accesului la vot pentru toţi alegătorii, atât din România, cât și din Diasporă. De asemenea, sistemul ar putea avea ca efect creşterea participării la vot a tinerilor, a electoratului inactiv la ultimele alegeri (61 % din populația cu drept de vot). Deocamdată, doar Estonia foloseşte votul electronic, unele cantoane din Elveţia şi francezii din străinătate.  Dacă la alții se poate, sigur s-ar putea și la noi dacă există voință și bună credință, un act cu atât mai necesar în anul Centenarului Marii Uniri, sau cu prilejul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România„, declară Cristina Iurișniți.

În acest sens, deputatul a precizat că formațiunea politică din care face parte, urmează să lanseze împreună cu societatea civilă, o inițiativă care vizează modificarea legii electorale.

După acțiunea civică #Fără penali în funcții publice, USR urmează să lanseze, împreună cu societatea civilă, o altă inițiativă cetățenească care vizează schimbarea legii electorale și strângerea a 100 de mii de semnături, pentru modificarea Legii electorale! 
Aceste inițiative au și rol educativ, de informare și conștientizare a opiniei publice! În special pentru cei care cred că politica e ceva murdar (nimic nou sub soare…) și pentru care nu merită să își bată capul!„, spune Iurișniți.

Potrivit acesteia, modificările legii vizează printre altele și o reprezentare mai bună a Diasporei în Parlament, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar și scăderea pragului electoral la 3%.

Ce schimbări promovăm? Diaspora o mai bună reprezentare în Parlament, nu doar 6 parlamentari, mai puțini decât are județul Bistrița Năsăud. Românii responsabili au nevoie de o lege electorală modernă, care să faciliteze accesul la vot! Prezența la vot e o responsabilitate civică care cere educație civică și juridică, deci cere timp! Pe termen scurt e nevoi de schimbarea legii electorale, îmbunătățirea și eficientizarea sistemului de vot prin corespondență, propunerea votului electronic și mai ales alegerea primarilor în două tururi de scrutin!
USR a depus deja în Parlament câteva inițiative legislative de modificare a legii electorale: scăderea pragului electoral de 5% la 3% și îmbunătățirea sistemului de vot prin corespondență! De la Educație pornește totul!„, susține Iurișniți.