Cristina Iurișniți vrea ca profesorii condamnați penal să nu mai lucreze în sistemul de învățământ: Se impun modificări legislative

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud Cristina Iurișniți spune că Statutul cadrului didactic trebuie modificat, fiindcă profesorii sunt cei care trebuie să dea un exemplu de bună practică tinerilor. În opinia alesei bistrițence, cadrele didactice care au fost condamnate definitiv nu ar trebui să mai aibă acces în sistemul de învățământ.

Sistemul de învățământ din România se fundamentează pe o serie de valori și principii care caracterizează actul educațional.

Or, însușirea valorilor de către tineri presupune, în primul rând, ca profesorii să dea un exemplu de bună-practică în ceea ce privește practicarea acelor valori. În momentul în care un cadru didactic încalcă o valoare ocrotită de lege, este de la sine înțeles că mesajul pe care acesta îl transmite elevului sau studentului se îndepărtează de la dezideratele sistemului de învățământ„, spune Cristina Iurișniți.

Aceasta este de părere că, în contextul zecilor de cazuri în care, atât în preuniversitar, cât și în universitar, cadre didactice condamnate penal la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție continuă să predea în fața copiilor noștri, este categoric că se impun modificări legislative.

Nu vor mai putea ocupa o funcție didactică, didactică auxiliară sau o funcție de conducere, de îndrumare şi de control persoanele condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.
Nu vor mai putea ocupa o funcție didactică, didactică auxiliară sau de cercetare persoanele condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării

În acest sens, orice cadru didactic care a săvârșit o infracțiune cu intenție (ca formă de vinovăție în care făptuitorul a prevăzut și acceptat/urmărit rezultatele faptei sale) și care a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate (indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei; amânare, suspendare sau chiar executare) nu va mai putea preda în școli sau universități și nu va mai putea desfășura activități auxiliare actului didactic până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării (reabilitare, grațiere, amnistie)„, mai arată aleasa bistrițeancă.

Cristina iurișniți amintește și de cazul profesorului de sport Vasile Maternik, de la școala din comuna Șanț, care „a agresat elevi și eleve și care a fost condamnat pentru faptele sale continuă să predea, legea neimpunându-i nicio restricție în acest sens”.

Școala presupune un spațiu al valorilor și al conduitelor umane corecte și etice și este de datoria noastră să milităm pentru aceste deziderate„, conchide deputata USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.