Bistrițenii vor putea să își testeze gratuit glicemia, în cadrul unei acțiuni care se va desfășura pe parcursul a două zile la Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița. 

În fiecare an, la data de 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, prilej cu care la nivel global sunt organizate fel și fel de campanii de conștientizare a populației cu privire la această afecțiune.

La nivelul municipiului Bistrița, cu prilejul acestei zile, la Policlinica Bistrița vor putea fi efectuate testări gratuite ale glicemiei. ”Vă așteptăm pentru testarea gratuită a glicemiei în Policlinica Spitalului Județean de Urgență Bistrița de pe str Gării, Nr. 9-11, cabinetul de diabetologie, camera 37, etaj 1, dr. Avram Paula. Testările gratuite se vor efectua în zilele de 14 și 15 noiembrie, între orele 08:00 – 12:00”, anunță conducerea Policlinicii din Bistrița.

În Bistrița-Năsăud, la finalul anului 2018 erau înregistrate peste 10.000 de persoane care suferă de diabet zaharat. Numărul bolnavilor a crescut în ultimii ani cu aproape 20 de procente, potrivit datelor Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Bistrița-Năsăud. Numai anul trecut, sumele totale decontate de CJAS pe Programul Național de Diabet Zaharat au fost de aproximativ 20 de milioane de lei. Costul mediu per bolnav diferă în funcție de tipul acestuia. Cel mai mare cost a fost cu pacienții cu tratament mixt (atât pastile, cât și insulină) – 2.561 lei. Costul mediu pentru un pacient dependent de insulină a fost anul trecut de 1.487 lei, iar pentru pacientul cu medicație orală a fost de 579 lei.

În anul 2017, la nivel mondial, trăiau peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet zaharat, cele mai multe dintre acestea având diabet tip 2 (352 milioane). În 2045 se prognozează că se va ajunge la un număr de 629 milioane de persoane.