Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, reprezintă România la Adunarea Parlamentară Regiunea Europa, eveniment care se desfășoară în această perioadă, în Cantonul Jura, Elveția, scopul acestuia fiind, potrivit deputatului, acela de promovare a valorilor europene și a democrației participative.

În cadrul reuniunii, Cristina Iurișniți spune că va prezenta tema ”Democrația directă și inițiativa cetățenească în procesul legislativ”, făcând referire la experiența României din acest punct de vedere.

”Voi vorbi celor 22 de delegații parlamentare europene despre schimbarea de paradigmă pe care a adus-o în premieră în societatea românească, reunind și generând energii democratice latente, ceea ce cu toții cunoaștem sub numele de inițiativa cetățenească ‘Fără penali în funcții publice!”, a precizat deputatul Cristina Iurișniți.

Potrivit sursei citate, în acest moment, proiectul ‘Fără penali în funcții publice’, care a strâns 1 milion de semnături de susținere, se află blocat în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. ”Acest proiect de reformă constituțională trebuie deblocat pentru respectul democrației și al românilor din țară și din afara granițelor”, mai afirmă Iurișniți.

De asemenea, potrivit deputatului USR, ”trebuie remarcată lupta pe care parlamentarii o duc în zona dezvoltării și promovării multilingvismului și a utilizării limbii franceze în cadrul instituțiilor europene, așa cum este înscris în Carta drepturilor europene. În acest sens, după Declarația de la București din aprilie 2018 din cadrul lucrărilor Adunării parlamentare a Francofoniei, regiunea Europa, a luat naștere un Forum al parlamentarilor în cadrul Parlamentului European din Bruxelles, care susține democrația lingvistică și lupta împotriva hegemoniei anglofone în contextul Brexitului. Unul dintre obiectivele propuse: reducerea cu 50% a utilizării unilaterale a limbii engleze în cadrul instituțiilor europene în următorii 3 ani, și cu 30% până la finalul actualului mandat al Uniunii Europene”.

Cristina Iurișniți mai consideră că implicarea cetățenilor în schimbarea cadrului normativ trebuie încurajată prin scăderea numărului de semnături, prin informare și prin facilitarea accesului la propuneri concrete, precum bugetul participativ, petiții publice care pot schimba cadrul legislativ la nivel național ( 500 de mii de semnături pentru schimbarea art. 37 din Constituție, de exemplu) sau european ( 1 milion de semnături validate).

Tot în opinia deputatului USR, democrația directă și participativă este cheia viabilă pentru schimbările esențiale pe care românii trebuie să și le asume perseverent și implicat pentru a avea și în România un cadru democratic, socio-economic și cultural tot mai aproape de valorile europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.