Deputatul bistrițean Cristina Iurișniți, membru în Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, a anunțat că nu este de acord cu o măsură pe care Guvernul intenționează să o implementeze pentru a stimula prezența elevilor la școală. Este vorba despre acordarea unor vouchere de 10 lei pentru fiecare zi cu prezență integrală.

În opinia deputatului bistrițean, PSD dorește să implementeze această măsură, pe care o numește ”o soluție contra chiulului”, pentru a atrage noi voturi. Președintele USR Bistrița-Năsăud mai consideră că ”abandonul școlar se reduce prin investiții serioase în infrastructura școlară, resursa umană, masa caldă în școli, program finanțat de Școală după școală,  perfecționarea continuă și gratuită a profesorilor, dotarea școlilor”. 

De asemenea, Cristina Iurișniți atrage atenția că deși Guvernul dorește să acorde această sumă, „taie fondurile pentru transportul școlar, inclusiv pentru naveta elevilor și studenților, dispar clase si norme didactice, în timp ce media elevilor într-o clasă este în jurul a 27 – 30 de elevi”.

”Sociologul Dan Petre într-o analiză legata de acest subiect, vorbește despre o formă de protecție socială mascată, mai ales pentru familiile dezavantajate social și/ sau cele cu mai mulți copii care  reprezintă unul din grupurile sociale țintă pentru politicile electorale ale guvernelor de stânga. Conform Eurostat, rata abandonului scolar timpuriu înregistrat în 2018 a fost de 16, 4 % . Mai mult, România se află în top 4 în clasamentul tinerilor neangajați sau în afara sistemului de învățământ”, arată deputatul Cristina Iurișniți.

Ca profesor și membru în Comisia de învățământ a Camerei Deputaților, Cristina Iurișniți afirmă că susține câteva direcții pentru reducerea abandonului școlar și reprofesionalizarea cadrelor didactice. Iată care sunt acestea:

  • Nicio școală fără apă și canalizare!
  • Nicio școală fără decontarea transportului școlar!
  • Nicio școală fără masă caldă pentru elevi!
  • Nicio școală fără Internet, calculator și video proiector în fiecare sală de clasă!
  • Nicio școală fără teren de sport!
  • Nicio școală fără 1 psiholog școlar la 400-600 de copii!
  • Nicio școală fără burse sociale, de studiu, de merit sau de excelență!
  • Nicio școală cu cadre didactice necalificate! În acest moment în sistem există 4500 de necalificați care predau copiilor noștri.
  • Nicio școală cu directori numiți politic!
  • Nicio școală cu peste 25 de elevi într-o clasă!

Revenind la măsura pe care Guvernul dorește să o implementeze privind acordarea voucherelor de 10 lei pe zi pentru prezența la școală, aceasta face parte dintr-un set de măsuri prioritare pentru guvernarea PSD-ALDE în semestrul al doilea al acestui an.