Spectatorii din Bistrița se vor bucura de o premieră vineri, 23 iulie 2021, când filmul care deschide oficial Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), la Cluj-Napoca, se va vedea și în cinema Dacia din oraș. Cel mai mare festival de film din România marchează, astfel, aniversarea a 20 de ediții, prin proiecții  simultane, în 20 de localități din țară. Comedia spaniolă multi-premiată Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay, 2020) este alegerea organizatorilor pentru această seară specială.

 

O comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne, Dineu cu vecinii de sus/ Sentimental/ The People Upstairs (regia Cesc Gay, 2020) îi are în centru pe Julio şi Ana, care sunt împreună de mai bine de 15 ani. Abia dacă se mai privesc, iar certurile au devenit o constantă în relaţia lor. În această seară, Ana i-a invitat la cină pe vecinii de sus. Sunt puţin mai tineri, iar gemetele frecvente ce se aud din apartamentul lor au devenit o sursă de tensiune pentru Julio și Ana. Și ce nu știu gazdele este că această cină se va transforma pe neaşteptate într-un tsunami al emoţiilor.  (trailer)

 

Filmul a fost nominalizat la cinci premii Goya și are pe afiș vedete spaniole precum Javier Cámara (Hable con ella, La mala educación, de Pedro Almodóvar, serialele The Young Pope și Narcos) și Belén Cuesta (La casa de papel, Parking). La TIFF, filmul este prezentat în cadrul secțiunii Focus Spania.

 

Proiecția va avea loc la cinema Dacia, începând cu ora 20:00.  Bilete vor fi disponibile online pe site-ul www.centrulculturaldacia.ro sau direct la casieria cinematografului. Masca este obligatorie pe durata proiecției. Evenimentul va avea loc cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță impuse de locația de desfășurare, necesare în contextul actual.

 

 

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Ediția a 20-a va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual.

Sursa: Realitatea de Bistrita-Nasaud