Dezinfecția străzilor din Sângeorz Băi, inițiată de un grup de consilieri locali și deputatul Suciu, anchetată de DSP Bistrița-Năsăud! Pe fir a intrat și poliția

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud a desfășurat o anchetă cu privire la acțiunea de dezinfecție efectuată pe străzile din Sângeorz-Băi, la sugestia unor consilieri locali. În urma anchetei s-a stabilit că produsul utilizat ar fi fost unul neconform, iar utilajul folosit pentru efectuarea dezinfecției era unul impropriu. Ancheta DSP a mai arătat că acțiunea a fost efectuată de Primăria Rodna, iar compania care a furnizat produsul neconform Primăriei Rodna ar fi oferit documente pentru un alt produs decât cel furnizat.

 

Ancheta DSP a fost demarată după apariția în spațiul public a mai multor informații cu privire la dezinfecția străzilor din Sângeorz-Băi cu ajutorul unui tun pentru producerea zăpezii artificiale, acțiune care a stârnit un val de reacții în mediul online. Mai mult decât atât, chiar edilul din Sângeorz Băi a dezvăluit faptul că cei care au inițiat acțiunea de dezinfecție nu au obținut avizul DSP.

Drept urmare, DSP s-a autosesizat și o echipă de inspectori și specialiști ai instituției a demarat o anchetă. Astfel, s-au verificat produsele biocide folosite, avizele, fișele tehnice de securitate, facturile de achiziție, contractele dintre prestatorul de servicii de dezinfecție și beneficiar.

Primăria Sângeorz-Băi a pus la dispoziție copii ale avizului produsului biocid VIROCID, produs din GR.Pr.1 TP.3 (aria de utilizare veterinară) și faptul că Primăria Rodna a efectuat operațiunea de dezinfecție.

Pentru verificarea documentației complete, precum și a dispozitivelor și produselor utilizate de către entitatea contractată, s-a dispus un control la Primaria Rodna, unde s-a constatat că aceasta a achiziționat de la SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița produsul biocid VIROSHIELD – producător Killco International Ltd Irlanda, produs din GR.Pr.1 TP.3 (pentru dezinfecția în unități zootehnice-echipamente, suprafețe și vehicule).

Documentele de însoțire date de către furnizorul care a și oferit asistența de specialitate și produsul neconform erau cele prezentate de Primăria Sângeorz-Băi, acestea fiind atribuite altui produs decat cel achiziționat.

Produsul biocid VIROSHIELD (2 butoaie de 2000 l), era etichetat corespunzător și depozitat într-o hală aparținând SVSU, în condiții corespunzătoare.
S-a mai constatat faptul că utilajul utilizat pentru efectuarea dezinfecției – SPER SNOW – era unul impropriu, acesta având ca întrebuințare din fabricație producerea zăpezii artificiale„, a transmis Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, într-un comunicat.

Conform verificărilor efectuate de DSP, pentru efectuarea lucrării de dezinfecție solicitate de grupul inițiator din Sângeorz – Băi, a fost întocmit un contract de prestări servicii între Primăria Comunei Rodna – Consiliul Local al comunei Rodna (reprezentat de primarul Grapini Valentin) și deputatul Daniel Suciu. Totodată, DSP a mai constatat că furnizorul de la care Primăria Rodna a cumpărat produsul utilizat pentru dezinfecție ar fi oferit documente pentru un alt produs decât cel furnizat instituției publice.

În urma controlului, a fost interzisă utilizarea produsului biocid neconform Viroshield, s-a cerut prezentarea documentelor care să ateste returul sau redirecționarea utilizării (în condițiile impuse de legislația în vigoare) în domeniul veterinar a celor 150 l de produs biocid.

În data de 28 aprilie a.c., s-a luat legătura cu reprezentantul societății furnizoare a produsului biocid neconform SC. PEST CLEAN SERV SRL Bistrița, care și-a recunoscut neglijența furnizării unui produs de uz veterinar (GR1 TP3) în loc de un produs biocid pentru profilaxia sanitar umană, care se preta pentru dezinfecția solicitată, precum și direcționarea catre Primaria Rodna a documentației aferente altui produs decât cel furnizat„, a mai precizat  Instituția Prefectului.

Pentru neconformitățile constatate, reprezentantul societății furnizoare a fost sancționat cu amendă de 2000 lei.

Iată și ce spunea deputatul Daniel Suciu, pe 24 aprilie, când în Sângeorz Băi a fost efectuată dezinfecția străzilor cu biocid veterinar.

Pe fir, alături de specialiștii DSP, au intrat acum și polițiștii, care vor verifica legalitatea contractului încheiat între deputatul Daniel Suciu, în numele consilierilor locali din Sângeorz Băi, și Primăria Rodna, care nu avea dreptul să efectueze operațiunea de dezinfecție.

Pentru finalizarea acțiunii de control, proces care presupune și verificarea contractării de grupul inițiator a unei entități necertificate care să efectueze operațiunea de dezinfecție, vor fi constituite echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție și DSP„, a mai precizat Instituția Prefectului.

Totuși DSP Bistrița-Năsăud a mai transmis că modalitatea de împrăștiere neconformă a substanțelor, precum și faptul că nu după mult timp de la acțiunea de dezinfecție au intervenit ploi, au creat contextul ca substanțele folosite să nu aibă efect nociv.

În plus, acele substanțe sunt folosite în ferme sau alte spații similare, unde lucrează și oameni și sunt crescute animale, fapt din care rezultă că nocivitatea substanțelor nu este una ridicată. De asemenea, nu au fost semnalate din partea populației din zonele Sângeorz-Băi și Rodna probleme de sănătate care să fie corelate cu acțiunea de dezinfecție„, a mai precizat sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.