Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Diana Morar, care a reprezentat, miercuri, Guvernul în fața Curții Constituționale după ce președinții celor două Camere ale Parlamentului au sesizat Curtea pe tema angajării răspunderii asupra legilor bugetare, spune că nu există niciun conflict juridic de natură constituțională. În acest context, Morar susține că se urmăreşte specularea din punct de vedere politic a oricărei încercări a Guvernului de a duce la îndeplinire programul de guvernare, prin instituirea unor blocaje.

 

 

Nu există un conflict juridic generat de procedura angajării răspunderii asupra legilor bugetare, a fost punctul de vedere al Guvernului, pe care l-am reprezentat astăzi in fata Curții Constituţionale, faţă de sesizările formulate de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaților, reprezentați astăzi de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Din jurisprudenţă şi însăşi definiţia conflictului juridic de natură constituţională se observă că existenţa sau inexistenţa conflictului juridic de natură constituţională nu este condiţionată de natura actului sau acţiunii exercitate de vreuna dintre autorităţile pretins aflate în conflict, iar din dispoziţiile articolului 114 din Constituţie rezultă clar că Guvernul îşi poate angaja răspunderea şi asupra unui proiect de lege, fără distincţie în ceea ce priveşte domeniul de reglementare a proiectului, respectiv natura juridică a proiectului, lege sau ordonanţă de urgenţă. În consecinţă, apreciem că în cauză nu sunt incidente prevederile articolului 146 litera ‘e’ din Constituţie, motiv pentru care apreciem că nu există un conflict juridic de natură constituţională generat de procedura angajării răspunderii Guvernului asupra legilor bugetare„, a spune Diana Morar.

În opinia sa, din maniera în care a fost formulată cererea adresată CCR reiese că prin demersul iniţiat de preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor se urmăreşte „specularea din punct de vedere politic a oricărei încercări a Guvernului de a duce la îndeplinire programul de guvernare, prin instituirea unor blocaje„.

Curtea Constituțională a dat câștig de cauza Guvernului, apreciind ca nu există un conflict juridic de natură constituțională prin modalitatea în care Guvernul și-a asumat răspunderea pe OUG privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020„, a mai precizat Diana Morar.