La nivelul județului Bistrița-Năsăud au sosit toate cele peste 16.000 de doze de vaccin antigripal solicitate de Direcția de Sănătate Publică, ultima tranșă urmând să fie distribuită cabinetelor medicilor de familie în aceste zile. Astfel că, procesul privind imunizarea populației este în plină desfășurare. 

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, în urma evaluărilor, instituția a solicitat Ministerului Sănătății repartizarea a 16.500 de doze de vaccin antigripal. Toate aceste doze au sosit deja în județ în trei tranșe. Ultima tranșă a sosit la finele săptămânii trecute. În curând și aceasta urmează să fie distribuită medicilor de familie pentru continuarea procesului de imunizare a populației.

În Bistrița-Năsăud, până în prezent nu a fost înregistrat niciun caz de gripă, însă, în fiecare săptămână la cabinetele medicilor de familie ajung circa 2.000 de pacienți care sunt diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare sau cu pneumonii. Din cauza pneumoniei, în județ au fost înregistrate deja trei decese.

În ceea ce privește campania de vaccinare antigripală, Ministerul Sănătăţii reaminteşte că aceasta se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

”Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide”, anunța Ministerul Sănătății la debutul campaniei de vaccinare. Potrivit ministerului, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă.

Medicii spun că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

Totodată, vaccinarea antigripală este ferm recomandată și populației generale, active, care nu se încadrează în niciuna din categoriile de risc de a dezvolta complicații ale gripei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.