Consilierii Partidului Ecologist Român (PER) Bistrița au formulat și depus un proiect de hotărâre, în vederea schimbării denumirii Pieței Petru Rareș în Piața Libertății pentru a marca în acest fel împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Aceștia își doresc introducerea priectului pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Bistrița care va avea loc joi după-amiază.

 

La 30 de ani de la Revoluție, consilierii locali ecologiști Teodor Mârza și Virgil Marton vor schimbarea denumirii locului unde bistrițenii s-au adunat pe 22 decembrie 1989 pentru a-și manifesta dorința de eliberare de sub regimul comnunist.

„În primele ore ale dimineții decisive de 22 Decembrie 1989 bistrițenii au ieșit cu curaj și determinare pentru a-și manifesta la rândul lor, solidaritatea cu timișorenii și dorința lor de libertate și de înlăturare a regimului comunist. Curajul de atunci al bistrițenilor nu a fost mai prejos decât a revoluționarilor din celelalte orașe ale țării. Despre revoluția din Bistrița din data de 22 Decembrie s-a scris încă prea puțin, accentul fiind pus pe revoluția de la București. Participarea masivă tuturor oamenilor din țară la protestele din 22 Decembrie a dus în final la victoria revoluției.

Pentru bistrițeni, momentul 1989 a fost doar începutul unei noi vieți, unei noi atitudini, unei noi conștiințe publice. De atunci, piața Libertății recâștigate s-a mai umplut de zeci de ori, de fiecare dată când oamenii au simțit că în țară lucrurile alunecă pe o pantă periculoasă și că drepturile lor sunt încălcate.

Credem că denumirea Piața Libertății are o legătură reală cu trecutul, prezentul și viața cetățenilor Bistriței și reprezintă mai bine valorile și aspirațiile lor. Credem că, în majoritatea lor, bistrițenii apreciază libertatea, democrația și calea europeana pe care ne aflăm din nou după întreruperea brutală din timpul comunismului.

Este credem timpul cel mai bun pentru ca să ne clarificăm valorile opțiunile și să le exprimăm coerent și consecvent”, au scris într-un comunicat remis presei, cei doi consilieri locali bistrițeni.

Cei doi mai precizează că au solicitat municipalității ca propunerea lor să fie introdusă suplimentar pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Bistrița de astăzi.