Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a ordonanței de urgență privind statutul personalului silvic. Însă, deputatul Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor, este de părere că deși pădurarii cu atribuții de pază vor putea fi dotați cu armament de serviciu, aceste modificări aduse prin noul statut nu vor rezolva adevăratele probleme  din acest domeniu. În opinia deputatului, pentru a salva cu adevărat viața pădurarilor se impune înființarea unui ”SMURD al pădurilor”. 

Până în urmă cu aproximativ un an, în ochii opiniei publice întreg personalul silvic era considerat, prin definiție, corupt. În calitate de ministru al Pădurilor am declarat de nenumărate ori că realitatea este alta: tot prăpădul din păduri s-a întâmplat cu complicitatea personalului silvic, dar există și o statistică dureroasă: 4 morți și peste 500 de spitalizați în urma luptei acestora cu mafia lemnului. În ultimul an, din nefericire, au mai fost uciși doi și numărul celor spitalizați a crescut”, a scris deputatul Doina Pană pe pagina personală de pe o rețea de socializare.

Fostul ministru al Apelor și Pădurilor a mai completat că a votat în Camera Deputaților adoptarea noului statut al personalului silvic, despre care spune că este ”o lege bună, dar mult perfectibilă”.

De la tribuna Parlamentului am spus că modificările aduse sunt bune, dar nu rezolvă nici pe departe problemele reale: să plece din sistem cei care sunt părtași la tăieri ilegale și să fie cu adevărat apărați cei care sunt corecți”, a spus Doina Pană.

Prin noul statut adoptat de Camera Deputaților, pădurarii cu atribuții de pază vor putea fi dotați cu armament de serviciu, letal sau neletal. Însă, în opinia fostului ministru, nici acest lucru nu este o garanție că viața celor corecți ar putea fi salvată.

”Faptul că vor fi dotați cu armă de serviciu nu le salvează viața. Nu pot fi lăsați să se lupte singuri cu un sistem mafiot capabil de orice! La cât de disperată a ajuns să fie mafia lemnului pentru că pot fura tot mai puțin, se impune, în regim de urgență, înființarea echipajelor de intervenție rapidă de tip SMURD compuse din jandarm, polițist și silvic, la început în zonele mai expuse tăierilor ilegale (o indică hărțile de risc) și apoi generalizat în toată țara. Pentru a apăra cu adevărat viața pădurarilor este nevoie urgentă de un SMURD al pădurilor”, este de părere deputatul social democrat.

O altă modificare adusă prin noul statut prevede că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificație egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.
Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă în calitate de for decizional, astfel că aceasta va ajunge la președinte pentru promulgare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.