Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii bugetului de stat pe anul 2019, lucru care a stârnit reacții în plan politic. Deputatul Doina Pană a criticat această acțiune a președintelui, acuzându-l pe șeful statului că nu face altceva decât ”să pună bețe-n roate și să blocheze Guvernul”. 

Dumnealui nu face decât să bage bețe-n roate. Mă așteptam să tărăgăneze, mă așteptam să îl trimită la Curtea Constituțională și înapoi în Parlament. Ce am văzut astăzi, în declarația de presă a președintelui, pur și simplu m-a consternat. Eu am ajuns la concluzia că România nu mai are președinte conform Constituției, pentru că nu doar blochează cu tot ce poate Guvernul, dar face și politică. Întreg discursul pe buget de astăzi a fost de dezinformare, de manipulare și un mesaj politic foarte, foarte clar. Discursul președintelui referitor la buget a fost anti PSD, ceea ce un președinte nu are voie să facă” a declarat deputatul Doina Pană, într-o conferință de presă organizată la Bistrița.

Doina Pană s-a arătat de-a dreptul revoltată de faptul că președintele ar fi afirmat că acesta ar fi un buget al rușinii naționale și susține că în aproape toate domeniile au fost prevăzute creșteri ale bugetelor față de cele din anii precedenți.

”Încasările la PIB au fost uriașe, cel mai mare PIB din istoria post-decembristă. Bugetul în momentul în care îl faci îl raportezi la PIB, la creșterea economică pe care o prognozezi și tu și foruri europene. Pe această bază s-a construit bugetul. La investiții s-a dat cea mai mare sumă, o sumă record – 50 de miliarde de lei, dintre care pentru infrastructura de transport 6 miliarde de lei. Niciodată nu au fost atâția bani alocați pentru investiții. A spus că nu e pentru români. Din moment ce la Sănătate s-a dat cu 6 miliarde de lei mai mult, la Educație cu aproape 10 miliarde mai mult, de Investiții am spus mai devreme, la Fonduri Europene, ca să putem absorbi cât mai mulți bani europeni, cu 6,4 miliarde mai mult, prevede creșteri de salarii și pensii, programe pentru copii (…) Deci acest buget este pentru fiecare segment de români. Este pentru dezvoltarea României și pentru mai binele românilor” a afirmat Doina Pană.

Potrivit deputatului PSD, prin refuzul de a promulga acest buget, președintele Klaus Iohannis ”nu face decât să blocheze Guvernul, să fie frânar”.