Colectivul medical al Centrului de Permanență „Alpha Med”, situat în cartierul Subcetate din municipiul Bistrita, a organizat o conferință de presă prin intermediul căreia o parte dintre cei 7 medici care oferă servicii în cadrul centrului au ținut să explice modul de funcționare al acestuia, precum și cazurile care pot primi asistență.

Astfel, coordonatorul centrului, dr. Alina Loredana Moldovan – medic primar medicină de familie, a subliniat faptul că, în prezent, comunitatea nu știe ce înseamnă un centru de permanență, motiv pentru care a ținut să explice rolul acestui centru și cui se adresează el.

Codurile alb, albastru și verde se pretează prezenței la Centrul de Permanență, iar medicii sunt cei care pot face diferența între aceste coduri.

Dr. Alina Loredana Moldovan

În municipiul Bistrița funcționează de mai bine de 3 luni un centru de permanență care în intervalul orar 15:00 – 08:00 asigură asistență medicală bistrițenilor. Cine se poate prezenta la acest centru și ce servicii oferă explică dr. Alina Loredana Moldovan, coordonatorul cnetrului.

Publicată de Realitatea De Bistrita pe Joi, 12 septembrie 2019

În aceste condiții, dr. Alina Loredana Moldovan a precizat că în 3 luni și jumătate de la deschiderea centrului au fost consultați 1.460 de pacienți, ceea ce înseamnă o medie de circa 12 – 15 pacienți pe zi. Medicii au adăugat că au avut chiar și cazuri grave, de cod portocali, pentru care s-a solicitat intervenție echipajelor specializate în transferul pacienților către Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Însă, pacienții trebuie să știe că în acest centru nu se fac analize medicale sau altfel de investigații mult mai amănunțite. Mai bine spus, un centru de permanență nu este egal cu UPU.

Totodată, dr. Alina Loredana Moldovan a completat că amenajarea unui astfel de centru era absolut necesară și că ea s-a făcut din resurse private și nu din fonduri publice.

”Bistrița a fost ultima capitală de județ care nu avea centru de permanență. La numărul de locuitori pe care îi avem – 80.000, nu aveam centru de permanență, în condițiile în care Târgu Jiu are un număr aproape identic de locuitori și au trei centre de permanență. Noi abia am reușit să înființăm unul”, a precizat dr. Alina Loredana Moldovan, care a spus că investiția în amenajarea acestui centru este una 100% privată.

Este un spațiu al Primăriei Bistrița pentru care am licitat în anul 2009, în condițiile în care spațiul zăcea neocupat din 2006. Nimeni nu a vrut să înființeze cabinet de medicină în zona aceea (…) Noi suntem medici care avem cabinete individuale și lucrăm în cadrul acestora, iar din timpul nostru, din timpul liber, de la ora 15:00, până în următoarea zi la ora 08:00, facem gardă suplimentară”, a mai spus coordonatorul centrului, care a completat că suma plătită fiecărui medic care activează în Centrul de Permanență este de 40 de lei pe oră impozitabil.

Dr. Alina Loredana Moldovan a mai afirmat că nu a fost un lucru deloc ușor să găsească medici care să asigure permanența la centru. Această problemă a fost ridicată și de managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, care a afirmat că dacă medicii de familie ar accepta să facă prin rotație gărzi într-un centru de permanență ce ar putea fi amenajat în apropierea spitalui, acest lucru ar ajuta mult la diminuarea timpilor de așteptare în cazul pacienților care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Din păcate, cei aproximativ 140 de medici de familie nu s-au arătat interesați de o astfel de propunere.

În cadrul centrului din cartierul Subcetate asigură gărzi 7 medici și 9 asistenți.

Colectivul medical al Centrului de Permanență „Alpha Med” a organizat conferința de presă în contextul în care, zilele trecute, acesta a devenit un subiect de presă după ce aparținătorul unei paciente s-a plâns că ar fi fost tratat necorespunzător de unul dintre medici, care i-a atras atenția că a sunat de prea multe ori la ușă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.