Guvernul a aprobat, miercuri, indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de consolidare și modernizare a corpului A (clădirea veche) a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”din Bistrița. Investiția se va derula prin Compania Națională de Investiții (CNI) și este estimată la circa 11,5 milioane de euro.

 

Am aprobat indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național Liviu Rebreanu! Peste 54 de milioane de lei (11,5 milioane euro) pentru istoria de 100 de ani a liceului. Urmează în cel mai scurt timp licitația organizată de CNI„, a scris pe contul său de Facebook, ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu.

Potrivit acestuia, pe lângă reabilitarea clădirii în sine și a parcului dendrologic din curte, toate spațiile vor fi dotate cu aparatură IT.

De asemenea, toate cele 28 de săli de clasă vor fi modernizate în totalitate, cu mobilier și dotări audio-video. Amfiteatrele de la etajul 1 și 2 vor fi păstrate și modernizate, dotate cu videoproiector, tablă interactivă, unitate multimedia. Laboratoarele de informatic[ vor fi relocate si dotate integral iar sala de festivități la fel„, a mai scris Suciu. 

Administrația locală bistrițeană a încercat mai multe variante pentru a obține finanțare pentru acest obiectiv de investiții, însă atât varianta buget local, cât și alte două variante – fonduri europene și Programul Național de Dezvoltare Locale – au fost sortite eșecului.

În urmă cu mai binede an, primarul Ovidiu Crețu spera că va reuși să obțină o finanțare prin PNDL, însă din cauza unor probleme juridice, legate de regimul de proprietate al clădirii, finanțarea a fost compromisă. În vara anului trecut, edilul bistrițean declara că a dat în judecată Ministerul Dezvoltării, din cauză că serviciul juridic din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu a interpretat administrarea domeniului privat de către public finanţabilă prin PNDL, clădirea școlii fiind în proprietatea Bisericii Evanghelice și doar în administrarea Primăriei Bistrița. Exista posibilitatea unei donații din partea Bisericii Evanghelice, care însă a căzut.