Delegaţia Permanentă a ALDE a votat luni, în şedinţă, ieşirea partidului de la guvernare şi susţinerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie, a anunţat președintele ALDE BN, primarul Ioan Monița.

 

Organizația Bistrița-Năsăud a fost reprezentată la ședințele de  Birou Politic Naţional şi a Delegaţiei Permanente care au avut loc la București, de președintele Ioan Monița, senatorul Ioan Simionca și Sorin Roșu Mareș, vicepreședinte.

În noul context, președintele Ioan Monița a precizat că ALDE Bistrița-Năsăud a decis încă din ședința Delegației Teritoriale de vineri, 23 august, că intrarea în opoziție este cea mai bună variantă pentru partid și pregătirea tuturor structurilor acestuia pentru cele trei serii de alegeri: prezidențiale, locale și parlamentare.

Ioan Moniţa a precizat că delegația ALDE Bistrița-Năsăud a susținut  şi votat toate punctele propuse de preşedintele Tăriceanu: alianţa cu Pro România, plecarea de la guvernare, trecerea în opoziţie şi susţinerea candidaturii independente a lui Mircea Diaconu, alături de Pro România, la preşedinţia României.

Domnul președinte Tăriceanu ne-a prezentat toate datele legate de întâlnirea pe care a avut-o cu doamna premier , Viorica Dăncilă, în calitatea dânsei de preşedinte al PSD. Am înțeles că au avut loc discuții serioase  în legătură cu salvarea situaţiei – rămânerea sau părăsirea coaliţiei de guvernare. Am  aşteptat de la doamna prim-ministru să spună dacă are în vedere un plan articulat pentru relansarea guvernării care să presupună mai multe componente – un nou program de guvernare, o echipă guvernamentală restructurată, numărul secretarilor de stat redus la jumătate cu cabinetele diminuate în mod corespunzător, o proiecţie pentru rectificarea bugetară din luna noiembrie, percepţia publică legată de slaba competenţă a Guvernului şi a administraţiei. La toate aceste întrebări la care aşteptam un răspuns favorabil, astfel încât guvernarea să poată continua, din păcate n-am avut niciun fel de contrapropunere. Colegii au luat hotărârea de a se renunţa la continuarea guvernării alături de PSD„, a explicat președintele Ioan Monița.

Președintele ALDE Bistrița-Năsăud a mai arătat că,  încă,  nu știe cum anume va funcționa noua alianță cu cei din Pro România , acest lucru  urmând a se va lămuri în zilele următoare.

Noi am votat pentru toate punctele propuse de președintele Tăriceanu, așa că, așteptăm să vedem ce va scrie în viitorul protocol al alianței noastre cu Pro România și care sunt datele pentru organizațiile locale. Din câte știu,  noua alianță îl va susține pe Mircea Diaconu în cursa pentru Palatul Cotroceni, dar, deocamdată, rămânem ca entități separate care au decis să facă parte dintr-o alianță politică„, a conchis Ioan Monița.

În acest context, vicepreședintele ALDE Bistrița-Năsăud, Sorin Roșu Mareș a anunțat că demisionează din funcția de secretar de stat pe care a ocupat-o timp de trei ani în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.