În 2016, cu câteva luni înainte de alegerile locale, primarul municipiului Bistrița Ovidiu Crețu a promis reabilitarea podului care traversează pârâul Ghinzii. Abia după trei ani, edilul bistrițean a reușit să ducă pe masa consilierilor locali un studiu de fezabilitate (SF) spre aprobare, prin care este propusă construirea unui pod nou. Costurile s-ar ridica între 1,14 milioane lei și 1,5 milioane lei, fiind propuse două variante pentru realizarea acestui obiectiv, iar banii, conform documentelor ar urma să provină de la bugetul de stat.

 

În toamna anului trecut, Ovidiu Crețu a fost tras de mânecă de reprezentantul cetățenilor din Ghinda, avocatul Ioan Someșan, care, într-o ședință de consiliu local în care era pe tapet realizarea unui parc de agrement în zonă, i-a transmis edilului doleanțele locuitorilor cartierului: o capelă, drum asfaltat în continuare şi un pod.

Primarul s-a spălat pe mâini, justificând că parcul cu pricina, estimat la peste un milion de lei, va fi realizat pe bani europeni, și că “trebuie refăcută moralitatea societății” .

Despre repararea podului nu a amintit o vorbuliță. A venit acum cu un studiu de fezabilitate pentru construirea unuia nou.

Consilierii locali bistrițeni vor trebui să aprobe, joi, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Pod nou peste pârâul Ghinzii din localitatea Ghinda”. Asta după ce în urmă cu trei ani, în ianuarie 2016, Ovidiu Crețu le promitea bistrițenilor din cartierul Ghinda că le repară podul care trece peste pârâu și care face legătura dintre municipiu și cartier. Și nu ar fi exclus să rămână tot o promisiune în condițiile în care în SF se amintește că sursa de finanțare va fi… bugetul de stat.

Potrivit studiului de fezabilitate, podul existent, amplasat peste pârâul Ghinzii din localitatea componentă Ghinda, este din lemn și are o vechime de peste 65 de ani și nu a suferit lucrări de reparații. Acesta are o lungime de circa 5 m și o lățime de 3 m, este confecționat din lemn și nu are trotuare și parapeți de siguranță. Albia pârâului este obturată de depuneri și vegetație. În plus, ploile abundente din ultimii ani, cu debite mari, au produs degradări majore la nivelul albiei și malurilor pârâului și a infrastructurii podului, astfel încât siguranța circulației rutiere și pietonale este în pericol major.

În urma expertizei tehnice, podul existent de lemn a fost încadrat în stare tehnica V – stare critică, astfel că s-a ajuns la concluzia că acesta trebuie demolat și trebuie construit altul nou.

În documentul citat, proiectantul a propus două scenarii pentru realizarea unui nou pod, unul din tablă de oțel ondulată, în valoare de aproximativ 1,14 milioane lei, iar cel de-al doilea, pe grinzi prefabricate din beton precomprimat, în valoare de circa 1,5 milioane lei.

Specialiștii au recomandat primul scenariu. Astfel, potrivit studiului de fezabilitate după organizarea de șantier, podul din lemn și elementele din beton vor fi demolate. De asemenea, albia pârâului Ghinzii va fi deviată pentru a permite construcția blocurilor de fundație. Vor fi construite fundații din beton armat turnat monolit, iar culeele vor fi echipate cu ancore pentru fixarea profilelor de fundament, care conectează inelele structurii din tabla metalică ondulată. Apoi vor fi montate elementele metalice care compun structura podețului din tablă ondulată, după care vor fi construite timpanele laterale din beton armat cu o grosime recomandată de 0,60 cm. Mai apoi va fi executată umplutura de pământ de o parte și de alta a structurii metalice în straturi succesive de materiale granulare și va fi montat parapetul de siguranță metalic de tip foarte greu. totodată va fi executată structura rutieră pe pod și rampele de acces, precum și casiuri de descărcare a apelor pluviale pe la capetele podului. Sub pod vor fi executate scări de acces necesare personalului de întreținere a obiectivului. Totodată, se vor realiza șanțuri o de dirijare a apelor colectate de pe taluzul rampelor de acces și va fi decolmatată albia pârâului. De asemenea, va fi executat un prag de fund în aval de pod, care are rolul de a proteja și stabiliza talvegul albiei pârâului Ghinzii, dar și ziduri de sprijin și gabioane pentru protecția malurilor albiei.

După ce aceste lucrări vor fi executate, va fi modernizat sistemul de iluminat, în sensul că vor fi montați stâlpi și console noi prevăzute cu corpuri de iluminat de tip led.

Potrivit documentului, acest scenariu prezintă un cost de întreținere și reparații pe durata totală de exploatare de 80 de ani. Lucrările de construcție ar dura în acest caz 6 luni.

Totuși, durata de exploatare a podului din tablă ondulată este mai mică cu 20 de ani, precum și costurile de întreținere ar fi mai mari decât dacă obiectivul ar fi construit din beton. Singurele dezavantaje în cazul în care podul ar fi construit din beton ar fi costul mai mare cu circa 400.000 lei, iar durata de construire ar fi de 9 luni.