Echipamentul Real Time PCR care este instalat la DSVSA va funcționa curând, a anunțat  prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha. Au sosit kit-urile necesare, există echipa de specialiști și urmează să fie făcute primele teste care, în prima fază, vor fi trimise la un laborator pentru certificare. 

 

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a declarat într-o videoconferință că echipamentul Real Time PCR instalat la DSVSA este pe punctul de a face primele teste, în condițiile în care există și personalul specializat, dar și kit-ruile necesare.

„Lucrurile acolo se mișcă. Avem o echipă de specialiști, cu medici de laborator, care a avut deja un training la Alba Iulia. De două zile, medicii sunt deja la laboratorul DSVSA și pregătesc procedurile de lucru interne de care au nevoie. Nu e chiar așa de simplu, dar e clar că suntem pe drumul cel bun și că pașii spre finalizare sunt scurți, mici. Luni seară am reuşit să achiziţionăm şi kit-urile de la Unifarm. Kit-urile le-am achiziţionat printr-o variantă privată, prin sponsorizare. Nu sunt din bani publici, le mulţumesc celor cu inimă mare care au făcut aceste donaţii”, a declarat Stelian Dolha.

Prefectul de Bistrița-Năsăud a precizat că s-a confruntat și cu probleme în ceea ce privește personalul calificat care să lucreze în acest laborator, în sensul că nu exista astfel de personal, însă, în cele din urmă, autoritățile au reușit să formeze o echipă, formată din medic, asistent, precum și chimist.

”Mâine primim vizita tehnică și pentru aparat și începem să facem primele operațiuni. E nevoie de o validare a procedurii. Cu alte cuvinte, cred că cel puțin 50 de teste trebuie făcute în prima fază, acestea urmând să fie trimise către un laborator cu expertiză, care validează procedura și abia apoi putem spune că intrăm efectiv într-un proces intern de testare. Trebuie să precizez ca avem 550 de teste (n. r. – 250 teste de extracție și 300 de depistare), aparatul de Real Time PCR face 90 de teste în 5 ore, deci în 10 ore ar trebui să avem 180 de teste. Nu vreau să mă avânt şi să spun că vom face 180, mi-aş dori cu paşi mărunţi să începem să facem testele pe acest aparat”, a precizat Stelian Dolha.

Prefectul judeţului a mai menţionat că dacă în judeţul nostru sunt două astfel de aparate este foarte bine.

„Vârful pandemiei încă nu l-am atins, vorbim undeva pe la sfârștul lunii aprilie, și de la bun început am putea să împărțim. La Spitalul Județean lucrurile au fost probabil mai simple, fiindcă e vorba despre un laborator acreditat deja, pe când aici (n. r. – la DSVSA) vorbim de un laborator care trebuia să își obțină toate acreditările, și nu a fost deloc simplu”, a spus Stelian Dolha.