Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud organizează joi, 29 august, cu sprijinul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, un exercițiu în cadrul căruia este simulată dispariția unui minor de aproximativ 13 ani.

Scenariul a fost bine pus la punct, iar alerta a fost deja dată prin 112, căutările fiind în plină desfășurare.

În această dimineață a fost sesizată, prin 112, dispariția unui copil de aproximativ 13 ani, din comuna Șant. Acesta a fost observat de un cioban în zona Șeaua Gagi, din Valea Mare (se îndreaptă spre lacul Lala). S-au constituit, de urgență, echipe de căutare, formate din polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale- Compartimentul Urmăriri, Criminaliști, polițiști de la Acțiuni Speciale, împreună cu polițiști de la Secția 7 și din cadrul Poliției orașului Sângeorz-Băi care au demarat de urgență căutările. De asemenea, având în vedere zona în care se desfășoară căutările, s-a solicitat sprijinul jandarmilor montani din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud, precum și al scafandrilor militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de UrgențăBistrița-Năsăud”a declarat Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

 

 

 

 

 

 

 

Echipajele din teren ale IPJ Bistrița-Năsăud sunt susținute în căutări de specialiști ai Serviciului Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale, ai Institutului Național de Criminalistică împreună cu unitatea mobilă de criminalistică DVI Mobile Forensic Unit (disaster victims identification, care se poate deplasa în condiții de teren accidentat), precum și de un alt autovehicul echipat special care servește drept punct mobil de comandă a operațiunilor.

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, la activitate participă echipe ale Salvamont, ale Jandarmeriei Bistrița-Năsăud, ISU Bistrița-Năsăud, voluntari, precum și o aeronavă a Inspectoratului General de Aviație care va survola zona și va transmite echipelor de sol datele obținute.

Acţiunea urmărește testarea modului de gestionare a unei situații de criză, identificarea și localizarea persoanelor căutate, precum și testarea capacității de coordonare a efectivelor participante și a capacităților tehnice de comunicare pentru asigurarea comunicațiilor între echipele terestre, aviatice și acvatice de intervenție cu punctul de comandă instituit la fața locului. Exercițiul presupune asigurarea primului ajutor și consilierea psihologică pentru diminuarea impactului emoțional atât a victimei, cât și a aparținătorilor, precum și gestionarea comunicării publice pe caz.

UPDATE 15:30

Pe parcursul căutărilor s-a mai primit un apel 112, prin care este semnalat faptul că, în zona, un grup de patru turiști rătăciți solicită ajutor.

Apelul a fost preluat de către dispeceratul IJJ BN, care a dispus ca echipaj de prim- răspuns Postul de Jandarmi Rodna, succesiv fiind alertate alte structuri din cadrul Detașamentului Mobil și a Detașamentului 3 Jandarmi Năsăud.

Căutările jandarmilor au beneficiat de sprijinul Aeronavei I.G.Av., victimele fiind identificate într-un timp foarte scurt. Doi dintre aceștia prezentau leziuni, motiv pentru care a fost solicitată intervenția Salvamont, care acordat primul ajutor și a asigurat transportul persoanele spre echipajele medicale.

UPDATE 16:01

În urma căutărilor, efectuate în sistem integrat, minorul dispărut a fost localizat în proximitatea lacului Lala, într-o zona acoperită de vegetație joasă, de către polițiștii din cadrul IPJ BN.

A fost preluat de către Echipajul ISU, fiindu-i acordate îngrijiri medicale. De asemenea, a fost solicitată asistență pentru consilierea psihologică a minorului de către specialiști din cadrul DGASPC.

FOTO/VIDEO: IPJ B-N